ولادیمیر آبیدنوف رئیس شورای تجاری ایران و روسیه با مثبت ارزیابی کردن روند تجاری موجود میان دو طرف، اظهار داشت: علیرغم مشکلات ناشی از همه گیری ویروس کرونا، تحریم ها و عدم دسترسی بانک های ایرانی به سوییفت، مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته در مقایسه با سال 2019 چهل درصد افزایش داشته است .
وی در پنل تخصصی اوراسیا گفت از 1.5 میلیارد دلار به 2.2 میلیارد دلار رسیده است. همچنین، سال گذشته شاهد شکسته شدن رکورد واردات آبیدنوف افزودکشور ما از ایران در تاریخ روابط تجاری بین دو کشور بودیم –797 میلیون دلار.
وی همچنین اضافه کرد در مقایسه با سال 2019 واردات از ایران رشدی 104 درصدی داشته است.
آبیدنوف همچنین به رشد ۲۰ درصدی صادرات روسیه به ایران در مدت مشابه اشاره کرد و افزود: یادآور می شوم که شورای تجاری ایران و روسیه نیز به این رشد مبادلات تجاری دو طرف کمک کرده است. در سال 2016 براساس تصمیم کمیسیون مشترک فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران شورای تجاری ایران و روسیه به همراه اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه “مرکز بین المللی ضمانت ایران و روسیه” را تاسیس کردند. این مرکز انجمنی است میان شرکت ها و بانک ها که شفافیت و امنیت معاملات میان تجار دو کشور را تضمین می کند، و بخصوص در دور زدن تحریم های آمریکا کمک می کند.
آبیدنوف گفت: با افتخار اعلام می کنم که پروژه های زیادی از طریق این ساختار به انجام رسیده است. بدین ترتیب، گرچه سطح روابط تجاری دو کشور با سطح همکاری های سیاسی دو طرف همخوانی ندارد، اما روند توسعه ی روابط تجاری دو کشور بصورت مترقی و پایدار است. من چشم انداز آینده روابط تجاری ایران و روسیه را مطلوب تر از این می بینم.
رئیس شورای تجاری ایران و روسیه تاکید کرد عضویت کامل ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا قطعا موجب افزایش حجم مبادلات تجاری میان جمهوری اسلامی ایران و اعضای اتحادیه خواهد شد. بالاخص اینکه محدودیت های گمرکی برای جابجایی فرامرزی کالاها وجود ندارد، تجار ایران و روسیه دیگر مجبور نخواهند بود که منابع مالی خود را برای پروسهی طولانی تنظیم اسناد لازم در این رابطه خرج کنند.
وی در خصوص کالاهای تجاری ایران برای بازار اتحادیه اوراسیا گفت: از پویایی و روندهای اخیر در روابط تجاری میان ایران و روسیه می توان به این نتیجه رسید که محصولات پتروشیمی ایران تقاضای فزاینده ای در بازار اتحادیه اوراسیا، مخصوصا در روسیه دارند. ایران صنایع پتروشیمی را تبدیل به یکی از جذابترین و قوی ترین جنبه های اقتصاد خود کرده است. و اکنون محصولات ایرانی جایگزین خوبی برای محصولات چین و دیگر کشورها محسوب می شود. همچنین نمی توان از محصولات صنایع شیمیایی، از جمله سودا، اتیلن و غیره چشم پوشید، که توجه زیادی را در بازار روسیه به خود جلب کرده است. علاوه بر این، صنعت متالوژی ایران نیز موفقیت های بزرگی از خود نشان داده است و می تواند بخشی از تقاضای بازار روسیه و سایر کشورهای اتحادیه اوراسیا را تامین کند. و البته بطور سنتی، آجیل، خشکبار، سبزیجات و میوه جات ایران پتانسیل بالایی دارد. در این مورد بازار ایران تمام امکانات را برای تبدیل شدن به جایگزین کشورهایی مانند ترکیه یا مصر را داراست.
آبیدنوف اظهار داشت: من معتقدم که عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا که موجب لغو تعرفه گمرکی می شود منجر به افزایش چند برابری صادرات ایران به کشور ما خواهد شد.
وی با اشاره به مسیرهای موجود برای مبادلات تجاری میان ایران و روسیه از طریق سایر کشورها از جمله ترکیه، آذربایجان و ارمنستان و مشکلات و معضلات موجود در هریک از انها، بر ایجاد مسیر های جایگزین تاکید کرد.