Обыденов: Иран может заменить Турцию и Египет на российском рынке. Выставка ЕАЭС «Евразия» в Иране – это в буквальном смысле историческое событие.
04.07.2021پیشنهاد ایران برای ایجاد مرکز فناوری پیشرفته در ارمنستان
04.07.2021ولادیمیر آبیدینوف، رئیس شورای تجاری روسیه و ایران در گفتگوی اختصاصی با پارس تودی روسی، ضمن دعوت از مردم روسیه و ایران برای حضور در نمایشگاه اوراسیا اعلام کرد که ما انتظار داریم در این نمایشگاه، علاوه بر شرکت های بزرگی مانند «روس نفت» و «گازپروم»، حضور فعال دیگر تجار را که علاقمند به فعالیت در بازاری جدید و آینده دار هستند نیز شاهد باشیم.
سوال: شما وضعیت کنونی و چشم انداز آینده روابط تجاری میان ایران و روسیه را چگونه ارزیابی می کنید؟
پاسخ: من ارزیابی مثبتی از روند روابط تجاری موجود بین ایران و روسیه دارم. علیرغم مشکلات ناشی از همه گیری ویروس کرونا، تحریم ها و عدم دسترسی بانک های ایرانی به سوییفت، مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته در مقایسه با سال 2019 چهل درصد افزایش داشته است و از 1.5 میلیارد دلار به 2.2 میلیارد دلار رسیده است. همچنین، سال گذشته شاهد شکسته شدن رکورد واردات کشور ما از ایران در تاریخ روابط تجاری بین دو کشور بودیم –797 میلیون دلار. در مقایسه با سال 2019 واردات از ایران رشدی 104 درصدی داشته است.
همچنین صادرات روسیه به ایران در مدت مشابه شاهد رشد 20 درصدی بوده است. یادآور می شوم که شورای تجاری ایران و روسیه نیز به این رشد مبادلات تجاری دو طرف کمک کرده است. در سال 2016 براساس تصمیم کمیسیون مشترک فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران شورای تجاری ایران و روسیه به همراه اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه “مرکز بین المللی ضمانت ایران و روسیه” را تاسیس کردند. این مرکز انجمنی است میان شرکت ها و بانک ها که شفافیت و امنیت معاملات میان تجار دو کشور را تضمین می کند، و بخصوص در دور زدن تحریم های آمریکا کمک می کند. با افتخار اعلام می کنم که پروژه های زیادی از طریق این ساختار به انجام رسیده است. بدین ترتیب، گرچه سطح روابط تجاری دو کشور با سطح همکاری های سیاسی دو طرف همخوانی ندارد، اما روند توسعه ی روابط تجاری دو کشور بصورت مترقی و پایدار است. من چشم انداز آینده روابط تجاری ایران و روسیه را مطلوب تر از این می بینم.
سوال: عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا تا چه حد می تواند منجر به افزایش مبادلات تجاری میان ایران و کشورهای عضو این اتحادیه شود؟ و ایران چه نقشی می تواند در اتحادیه اوراسیا داشته باشد؟
عضویت کامل ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا قطعا موجب افزایش حجم مبادلات تجاری میان جمهوری اسلامی ایران و اعضای اتحادیه خواهد شد. بالاخص اینکه محدودیت های گمرکی برای جابجایی فرامرزی کالاها وجود ندارد، تجار ایران و روسیه دیگر مجبور نخواهند بود که منابع مالی خود را برای پروسهی طولانی تنظیم اسناد لازم در این رابطه خرج کنند. علاوه بر این، حجم مبادلات تجاری میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا افزایش خواهد یافت. من پیش از هر چیز به توسعه حمل و نقل بین المللی در کوریدور شمال-جنوب اشاره می کنم. من معتقدم که کوریدور شمال-جنوب هم برای تمامی اعضای اتحادیه اوراسیا و هم برای ایران که می تواند در آینده نزدیک به عضویت کامل این اتحادیه درآید عاملی برای توسعه خواهد بود. قبول کنید که اصلی ترین کالاهای صادراتی ایران به کشورهای اوراسیا شامل خشکبار، آجیل، سبزیجات و میوهجات است که با توجه به اقلیم مناسب این کشورها برای صادرات این محصولات کشاورزی، زیاد برای آنها مهم نیست. و این امتیاز لجستیکی کوریدور شمال – جنوب به عنوان کوتاه ترین راه از اروپا به کشورهای آسیای جنوبی و جنوب شرقی از طریق روسیه و جمهوری اسلامی ایران است که فوق العاده برای آنها اهمیت دارد، و همه ما بایستی به توسعه همه جانبه این مسئله برای اقتصاد اتحادیه اوراسیا توجه کنیم.
سوال: کدام محصولات و خدمات ایران برای بازار کشورهای اوراسیا، بالاخص روسیه، جذابیت دارد؟
از پویایی و روندهای اخیر در روابط تجاری میان ایران و روسیه می توان به این نتیجه رسید که محصولات پتروشیمی ایران تقاضای فزاینده ای در بازار اتحادیه اوراسیا، مخصوصا در روسیه دارند. ایران صنایع پتروشیمی را تبدیل به یکی از جذابترین و قوی ترین جنبه های اقتصاد خود کرده است. و اکنون محصولات ایرانی جایگزین خوبی برای محصولات چین و دیگر کشورها محسوب می شود. همچنین نمی توان از محصولات صنایع شیمیایی، از جمله سودا، اتیلن و غیره چشم پوشید، که توجه زیادی را در بازار روسیه به خود جلب کرده است. علاوه بر این، صنعت متالوژی ایران نیز موفقیت های بزرگی از خود نشان داده است و می تواند بخشی از تقاضای بازار روسیه و سایر کشورهای اتحادیه اوراسیا را تامین کند. و البته بطور سنتی، آجیل، خشکبار، سبزیجات و میوه جات ایران پتانسیل بالایی دارد. در این مورد بازار ایران تمام امکانات را برای تبدیل شدن به جایگزین کشورهایی مانند ترکیه یا مصر را داراست. من معتقدم که عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا که موجب لغو تعرفه گمرکی می شود منجر به افزایش چند برابری صادرات ایران به کشور ما خواهد شد.
سوال: 18 تا 21 تیرماه نخستین نمایشگاه اختصاصی اوراسیا در تهران با حضور بزرگترین شرکت های دولتی و خصوصی از ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و با حضور مقامات بلندپایه ایران و کشورهای اوراسیا برگزار خواهد شد. بفرمایید که چه شرکتها و سازمانهایی و در چه زمینه هایی از روسیه در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد.
پیش از هرچیز باید بگویم که برگزاری نخستین نمایشگاه اوراسیا در ایران به معنای واقعی کلمه یک اتفاق تاریخی است. بی شک برگزاری آن محرک قدرتمندی خواهد بود، نه تنها برای توسعه روابط تجاری ایران و روسیه، بلکه برای توسعه روابط تجاری ایران با تمام کشورهای اتحادیه اوراسیا. در این نمایشگاه شرکت هایی از طیف گسترده ای از صنایع شرکت می کنند، از جمله استخراج منابع انرژی، خودروسازی، استخراج فلزات گرانبها، تولید برق، لوازم خانگی، و بالاخص شرکت های روسی در زمینه کشاورزی استقبال خاصی را به این نمایشگاه داشته اند، منجمله تولید دام و طیور، گیاهان، روغن های گیاهی، تجهیزات کشاورزی و… با توجه به تقاضای بالا در بازار ایران برای محصولات باکیفیت کشاورزی، حضور شرکت های روسی در این زمینه در نمایشگاه می تواند نقش بزرگی در توسعه تجارت میان ایران و روسیه داشته باشد. به همین علت، ما انتظار داریم که در نمایشگاه، علاوه بر شرکت های بزرگی مانند «روس نفت» و «گازپروم»، حضور فعال دیگر تجار را که علاقمند به فعالیت در بازاری جدید و آینده دار هستند نیز داشته باشیم. بار دیگر تاکید میکنم که روابط تجاری دو طرف آینده بزرگی دارد، که تنها محدود به توسعه حجم مبادلات تجاری نیست، بلکه شامل تنوع بخشیدن به روابط تجاری نیز می شود. به نظر من، شرکت های دو کشور مدتها پیش بایستی به این فرم از همکاری می رسیدند که بتوانند محصولات مشترک تولید کنند و شرکت های مشترک ایرانی – روسی راه اندازی کنند. ایران نیاز به واردات گوشت و غلات دارد، و از همین رو، ایجاد چنین شرکت هایی، مثلا در مناطق جنوبی روسیه، به عنوان نمونه در کالمیکیا با 260 هزار نفر جمعیت، بیش از 3 میلیون راس گوسفند و 1.5 میلیون راس دام سنگین (گاو) می تواند نقطه ی جدید و جذاب برای توسعه ی روابط تجاری دو جانبه باشد. همزمان، محصولات شیمیایی و پتروشیمی ایران میتوانند جایگاه شایسته ای در بازار روسیه داشته باشند. بدین ترتیب از مردم ایران و روسیه دعوت می کنم در این نمایشگاه، که به اعتقاد من سود زیادی به کشورهای ما می رساند، شرکت