دکتر مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک ایران در نشست با رئیس کمیته درآمدهای دولتی جمهوری ارمنستان با اشاره به روابط خوب تجاری دو کشور گفت: خوشبختانه ایران و ارمنستان در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی قرار گرفتهاند و چنانچه این موضوع مورد توجه قرار گیرد و در جهت انتفاع دو کشور گام برداریم، میتوانیم مناسبات خود به ویژه امور تجاری را ارتقا دهیم.
میراشرفی گفت: ما با ارمنستان علاوه بر مشترکات فرهنگی و تاریخی در بحث اوراسیا هم دارای منافعی هستیم که این امر میتواند، شرایط موجود را به نفع دو کشور تغییر دهد. تنها دروازه تجاری ما با اوراسیا از طریق مرز زمینی ارمنستان است و ایران میتواند از این طریق به اوراسیا متصل شود.
میر اشرفی افزود: پنج سال پیش سندی به منظور تبادل الکترونیک اطلاعات بین گمرک ایران و ارمنستان مبادله شد و ما خواهان این هستیم که این سند به مرحله نهایی و اجرایی برسد. همچنین پنج سال پیش موافقتنامه استفاده از دروازه مشترک را با ارمنستان امضا کردیم که اجرایی شدن آن، سرعت در ترخیص کالا را در پی خواهد داشت.
میراشرفی اضافه کرد: تقویت گمرکات نوردوز و مغری، موضوع دیگری است که علاوه بر 24 ساعته شدن، باید با برگزاری جلسات هفتگی مورد پیگیری و اجرا قرار گیرد.
رییس گمرکایران ادامه داد:کنوانسیون تیر و کارنه دوپاساژ و “سی ام آر” در بحث تسهیل تجارت با اروپای غربی یکی دیگر از موضوعاتی است که در صورت پیوستن ارمنستان به این کنوانسیونها، میتواند به رفع مشکلات در جهت کاهش هزینههای تردد کمک کند.
رئیس کل گمرک کشورمان ضمن تشکر از حمایتهای ارمنستان درخصوص کارآفرینان ایرانی و بحث سرمایهگذاری دو طرف اظهار داشت: آمادگی داریم از طریق بخش خصوصی حمایتهای گمرکی لازم را از گمرک ارمنستان به عمل آوریم و اگر مشکلی وجود داشته باشد برای رفع آن به شما کمک کنیم.
وی همچنین تأکید کرد: در بحث مبارزه با قاچاق کالا، مایلیم همکاریهای نزدیکتری از طریق مبادله اطلاعات داشته باشیم تا قاچاق گمرکی به حداقل برسد.
رئیس کل گمرک ایران افزود: فضای محدود گمرک مغری و صعبالعبور بودن مسیر کوهستانی، گسترش فضا و بهبود جادههای مورد تقاضای رانندگان کامیونها را طلب می کند.
ادوارد هوانیسیان، رئیس کمیته درآمد های دولتی ارمنستان نیز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این نشست، به تجارت دو کشور و همچنین میزان کالاهایی که از کشورهای مختلف از طریق ایران به ارمنستان ترانزیت میشود، اشاره کرد و گفت: تبادل الکترونیکی اطلاعات گمرکی میتواند در مدیریت گمرک و مدیریت ترخیص کالا نقش محوری داشته باشد و باعث حل و فصل مشکلات شود.
وی افزود: در حال حاضر دریافت اطلاعات گمرکی به طور کامل صورت نمیگیرد و اسنادی که بین دو کشور به امضاء رسیده است ، میتواند پایه و اساس تبادل اطلاعات گمرکی بین دو کشور باشد.
هووانیسیان گفت: از سال 1390 به این سو در مورد همکاریهای گمرکی، اسناد و توافقنامههای زیادی بین ایران و ارمنستان امضا شده است که ما میتوانیم براساس آنها، همکاریهای گستردهای داشته باشیم و همه این اسناد و مدارک را در قالب ایجاد گروههای کارشناسی یا چارچوبهای دیگری که پیشنهاد خواهد شد، اجرایی کنیم.
رئیس کمیته درآمدهای دولتی ارمنستان در خصوص اقداماتی که از سوی گمرک کشور متبوعش در چارچوب توافقنامه تبادل الکترونیکی اطلاعات گمرکی با ایران صورت گرفته است ، اشاره کرد و افزود: در این زمینه فعالیتهایی انجام شده است و سال 2019 سندی به امضا رسید و پس از آن ملاقاتی در منطقه آرارات بین مقامات گمرک ایران و ارمنستان انجام و توافق شد فعالیتهای ثمربخشی در این زمینه داشته باشیم که این امر به فعالیتهای جدی از طرف ما و شما نیاز دارد.
وی افزود: مبارزه با قاچاق کالا نیز در مرکز توجه ما قرار دارد و اقدامات مناسبی در این زمینه صورت گرفته که در کشف قاچاق مؤثر بوده است و با توجه به اینکه موارد قاچاق کالا در مرز کم نیست، اگر آمادگی لازم وجود داشته باشد، ما میتوانیم اقدامات تکمیلی را به صورت تشکیل گروه کاری مشترک در جهت مبارزه با قاچاق کالا مورد بررسی قرار دهیم.
رییس کمیته درآمد های دولتی گمرک ارمنستان همچنین گفت: قصد داریم با احداث پایانه جدید و سرمایه گذاری ۲۲ میلیون یورویی در پایانه مرزی مغری نسبت به توسعه تجارت با ایران اقدام کنیم.
رئیس کل گمرک ایران نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه آینده خوبی در روابط دو کشور قابل پیشبینی است، به برخی از اقدامات انجام شده در زمینه هوشمندسازی رویهها و فعالیت های گمرک کشورمان و همچنین تسهیلات ایجاد شده برای فعالان مجاز اقتصادی و چگونگی حمایت از آنان اشاره کرد و گفت: ما با کمک متخصصان دانشگاهی سامانهای بین گمرک و 15 سازمان ایجاد کردیم و در حال حاضر با تمامی سازمانها مرتبط با تجارت در کشورمان به صورت الکترونیکی تبادل اطلاعات داریم که بعد از سیستم بانکی، بزرگترین سیستم تبادل اطلاعات یا دیتا به شمار می رود.
میراشرفی تصریح کرد: در حال حاضر به هیچ وجه از کاغذ استفاده نمیکنیم و در بحث هوشمندسازی هم گمرک موبایل را ایجاد کردیم و شعارمان «گمرک موبایل ،در هر زمان و هر جا» است.
در این نشست آرتا شس تومانیان سفیر جمهوری ارمنستان در تهران، گورشاهوردیان و رودیک یارالیان، دبیر سوم سفارت ارمنستان در تهران، آشوت مرادیان، معاون رئیس کل کمیته ارمنستان و ادگار گورگیان، دبیرکل کمیته درآمدی کشور ارمنستان از طرف ارمنستان و نماینده وزارت امور خارجه، حسین کاخکی، مدیرکل دفتر همکاریهای بینالملل،علی اکبر شامانی، مدیرکل دفتر صادرات، ابراهیم نقدی، معاون حقوقی، فوزیه رسته، مدیرکل دفتر توسعه و تجهیز، اورنگی، ناظر گمرکات آذربایجان شرقیو مدیرکل تبریز، برادری، مدیر گمرک نوردوز از طرف ایران حضور داشتند.
براساس برنامه تنظیم شده، قرار است رئیس کمیته درآمدهای دولتی جمهوری ارمنستان و هیئت همراه در مدت اقامت دو روزه خود در تهران با برخی از مقامات اقتصادی کشورمان ازجمله فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، پارسا رئیس کل سازمان امور مالیاتی، س شهرام آدمنژاد، معاون وزیر راه و شهرسازی و خوانساری رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران ملاقات کند و در جمع فعالان اقتصادی ایرانی حضور یابد.