ایده برگزاری نمایشگاه
بنابر دلایل بسیاری که اشاره گردید، تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان همکاری شانگهای و کشورهای حاشیه خلیج فارس نشان دهنده پتانسیلهای بالای کشورهای عضو میباشد.
اما متاسفانه این کشورها از پتانسیل های اقتصادی، تجاری و فرهنگی همدیگر آشنایی کاملی ندارند.
ظرفیت های بسیار زیادی در کشورهای منطقه نهفته است که مطمئنا در صورت آشنایی تجار، تولیدکنندگان و کار آفرینان در این کشورها، حجم معاملات تجاری رشد قابل توجهی پیدا خواهد نمود .
مذاکرات جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۹۴ در جهت گسترش روابط اقتصادی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا آغاز پس از امضای موافقتنامه موقت تشکیل منطقه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا،
این توافقنامه از ۵ آبان ۱۳۹۸ اجرا گردید. پس از اجرایی شدن این موافقتنامه که در واقع موافقتنامه تجارت ترجیحی با تعداد اقلام محدود است ، مذاکرات برای تبدیل این موافقتنامه به یک موافقتنامه تجارت آزاد آغاز شد.
بر اساس این موافقتنامه تجارت آزاد ، تعرفه گمرکی حدود ۸۷ درصد اقلام در بازار اوراسیا برای صادرات ایران به صفرخواهد رسید و زمینه لازم برای گسترش روابط دوجانبه فراهم خواهد شد.
در تاریخ ۲۸ دی ماه ۱۴۰۱، جناب آقای علیرضا پیمان پاک معاون وزیر صنعت, معدن و تجارت و رئیس کل سازمان توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران در دیدار با آقای آندره اسلیننف وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا که
در محل سازمان توسعه تجارت ایران برگزار شد، در خصوص موارد باقیمانده در مذاکرات مربوط به انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد به توافق نهایی رسیدند و مقدمات برای آماده سازی متن موافقتنامه جهت
امضای مقامات عالی رتبه کشورهای عضو اوراسیا و کشورمان در حال پیگیری میباشد و پیش بینی میشود به زودی این موافقتنامه اسلپنف امضا گردد و وارد فرایند تصویب در مراجع قانونی کشورها گردد.
بعد از تصویب و اجرایی شدن موافقت نامه تجارت آزاد ، پیش بینی میشود با افزایش سرمایه گذاری ها و تولیدات مشترک و فراهم آوردن زیرساخت های مناسب تجارت فی مابین تا حدود 30 میلیارد دلار افزایش یابد .
مطمئنا برگزاری رویدادها و نمایشگاه های مختلف بین المللی می تواند زمینه آشنایی بخش خصوصی با پتانسیل های یکدیگر را فراهم سازد.
همچنین برگزاری نشست های تخصصی در حاشیه این نمایشگاها، می تواند در شناسایی چالش ها و رفع موانع توسعه روابط اقتصادی کمک موثری نماید و در تصمیم گیری دولت ها و اتخاذ سیاست های کلان کشورها تاثیر گذارد.
از این رو در سال2020 ایده نمایشگاه اوراسیا مطرح و با حمایت وزارت صنعت, معدن و تجارت ایران این نمایشگاه در تهران با حضور ۵ کشور اتحادیه اقتصادی اوراسیا همراه با ایران با موفقیت برگزار شد.
دومین دوره این نمایشگاه در تاریخ ۱۳ لغایت ۱۶ آذر ماه ۱۴۰۲ با هدف توسعه روابط اقتصادی بین کشور های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و کشورهای حاشیه خلیج فارس در تهران برگزار شد.
این نمایشگاه با مجوز سازمان توسعه تجارت ایران (وزارت صنعت ، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران) در تقویم رسمی نمایشگاه های ایران قرار گرفته و مورد حمایت دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.
قطعا با توجه به رویکرد دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران در نگاه ویژه به کشورهای منطقه و توسعه روابط اقتصادی و سیاسی با کشورهای منطقه و همسایگان ، بدون شک نمایشگاه دور دوم اوراسیا با کیفیت بالاتری برگزار شد.
این نمایشگاه با حضور ۲۳ کشور ایران - روسیه - چین -عربستان سعودی -هند – قطر - قزاقستان -کویت -قرقیزستان -پاکستان -ازبکستان -ارمنستان -عمان -ترکمنستان -امارات متحده عربی -تاجیکستان -بحرین -آذربایجان -سنگاپور -ترکیه -ویتنام- عراق – بلاروس درچهار روز( ۱۳ لغایت ۱۶ آذر ماه ۱۴۰۲ ) در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد.