نشست تخصصی با عنوان " آشنایی با توافق‌نامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا"

فرصت بی‌نظیر توافق‌نامه تجارت آزاد

در دومین روز از نمایشگاه تجارت با اوراسیا، نشست تخصصی آشنایی با توافق‌نامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در محل غرفه اتاق بازرگانی تهران برگزار شد و طی آن از ظرفیت بسیار بالای این توافق‌نامه که حدود 87 درصد کالاهای مورد مبادله را مشمول تعرفه صفر می‌کند، سخن گفته شد؛ فرصت کم‌نظیری که می‌تواند موجب جهش ارزشی و وزنی تجارت خارجی کشور شود.

اولین نشست با هدف آشنایی با توافق‌نامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا با مدیریت میرهادی سیدی، مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، برپا شد.

سیدی در ابتدای این نشست تخصصی با اشاره به اینکه مجموع تجارت ایران و پنج کشور اوراسیا قبل از اجرای موافقت‌نامه تجارت ترجیحی نزدیک به ۲ میلیارد دلار بود که اکنون به پنج میلیارد دلار رسیده است، گفت: در این مدت 500 قلم کالا از طرف مقابل و 400 قلم کالا از ایران وارد این موافقت‌نامه شده‌است.

مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: در موافقت‌نامه تجارت آزاد بیش از ۸۷ درصد کالاها تحت پوشش موافقت‌نامه قرار گرفته و تعرفه گمرکی این کالاها با اجرای آن به صفر می‌رسد.

وی خاطرنشان‌کرد: بازار اوراسیا یک بازار بسیار بزرگ با بیش از ۱۶۰ میلیون جمعیت و با نیازهای بسیار گسترده وارداتی است و ما می‌توانیم با این کشورها به واسطه این موافقت‌نامه تجارت خود را تسهیل کنیم. با اجرایی‌شدن توافق‌نامه تجارت آزاد اوراسیا، یک قدم مؤثر در جهت تسهیل تجارت با بخشی از جهان برمی‌داریم.

میرهادی سیدی تأکید کرد: با انعقاد قرارداد تجارت آزاد، ۸۷ درصد کد تعرفه میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا صفر می‌شود. این یک فرصت بی‌نظیر و بسیار ارزشمند برای توسعه تجارت و تقویت همکاری‌های اقتصادی میان ایران و کشورهای اتحادیه است. این همکاری‌ها چه در قلمروی اتحادیه اقتصادی اوراسیا، چه حوزه خزر که بخشی از آن قلمرو را نیز شامل می‌شود، یک فرصت بسیار بسیار مغتنمی به وجود می‌آورد.

افزایش سطح مبادلات تجاری ایران

منصور عسگری ارجنگی، سرپرست گروه پژوهش‌های مدل‌سازی و مطالعات منطقه‌ای موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی، نیز در این نشست تخصصی با اشاره به پژوهشی که در خصوص توسعه بازار مشترک و دستیابی به سرمایه در اتحادیه کشورهای عضو اوراسیا انجام شده است، گفت: با توسعه ناوگان حمل‌ونقل به‌خصوص ناوگان ریلی شاهد افزایش تجارت و مبادلات اقتصادی بین کشور‌های حوزه خزر خواهیم بود.

وی افزود: موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا ظرفیت بسیار بالایی دارد. معمولاً کشور‌ها سعی می‌کنند امتیازاتی را از کشور‌هایی که دسترسی به آب دارند، بگیرند و متقابلاً برای کشوری که دسترسی به آب دارد، مزایای بسیار زیادی از لحاظ اقتصادی و ارزش افزوده ایجاد می‌شود.

عسگری گفت:‌ عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گام بسیار مهمی برای توسعه مبادلات تجاری بین ایران و پنج کشور عضو این اتحادیه محسوب می‌شود.

 

به گفته این پژوهشگر هم اکنون کشورهای ازبکستان، چین، ترکیه و ویتنام درخواست عضویت در این اتحادیه داده‌‌اند.

سرپرست گروه پژوهش‌های مدل‌سازی و مطالعات منطقه‌ای موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی اظهار داشت: صادرات ایران از 1395 تا 10 ماهه 1403 بیش از یک میلیارد افزایش یافته که بیشترین آن به روسیه و کمترین آن به بلاروس بوده‌است. سهم صادرات ایران به روسیه به 5 درصد در 1403 رسیده‌است.عمده اقلام صادراتی گروه‌های سوخت، مواد پلاستیکی، مواد شیمیایی چدن، آهن، فولاد و سبزیجات و میوه است.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، منصور عسگری در پایان گفت: برگزاری نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا در آستانه اجرایی شدن قرارداد تجارت آزاد ایران و این اتحادیه، بستر مناسبی برای شناخت ظرفیت‌های طرفین و افزایش سطح مبادلات تجاری ایران و پنج کشور عضو این اتحادیه فراهم می‌کند.  

50میلیون دلار سالانه بهره اقتصادی برای ایران

کرا سرگیونا دانیلچوا، مدیر تنظیم مسائل خاص بازرگانی دایره سیاست‌های بازرگانی اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نیز در این نشست گفت: پس از امضای توافق‌نامه تجارت ترجیحی در 2019 سطح ارتباط تجاری با ایران به دو برابر افزایش یافت.

وی افزود: ایران می‌تواند در اقتصاد خودش تا 50 میلیون دلار در سال از توافق تجارت آزاد با اوراسیا بهره اقتصادی داشته باشد که این امر هم از حذف تعرفه و هم از امکان صادرات بیشتر کالاهای ایرانی به بازار اوراسیا حاصل می‌شود.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، دانیلچوا تاکید کرد: در بخش کشاورزی 63 درصد محصولات از تعرفه آزاد می‌شوند و 27 درصد باقیمانده نیز برای هزینه‌هایی که سالانه برای کنسرو کردن میوه‌ها در نظر گرفته می‌شود، برداشته می‌شود.

مدیر تنظیم مسائل خاص بازرگانی اوراسیا خاطرنشان کرد: در بخش صنعت نیز 89 درصد محصولات مورد مبادله تحت پوشش تعرفه صفر قرار می‌گیرند.

وی در پایان به دیجیتالی شدن سطح ارتباطات اشاره کرد و گفت: در نظر داریم تا 5 سال آینده با دسترسی به بازارها و پلتفرم‌ها، ارتباطات الکترونیکی شده و کاغذ را حذف کنیم.

 

گوی رقابت در دست ایرانی‌ها

الهام حاجی کریمی، رئیس اداره توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت ایران، نیز در ادامه این نشست گفت: این توافق‌نامه می‌تواند درهای بازار کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا را به روی تولیدکنندگان و تجار ایران بگشاید و این موضوعی است که می‌تواند تحولات اقتصادی بزرگی به همراه داشته باشد.

وی افزود: هدف ما ایجاد هماهنگی بین دستگاهی است و به عنوان هماهنگ‌کننده از حضور تجار ایرانی در این عرصه استقبال می‌کنیم.

 حاجی کریمی تصریح کرد: پیشینه این موافقت‌نامه مربوط به سال 1394 است، در آن زمان وزیر تجارت اوراسیا به ایران دعوت شد و طی سفری که به ایران داشت بیانیه مشترکی بین ایشان و وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت امضا شد که طی آن دو طرف به بررسی بازارهای صادراتی خود برای ایجاد توافق‌نامه تجاری دوجانبه پرداختند.

حاجی‌کریمی گفت: موافقت‌نامه موقت تجارت ترجیحی از سال 98 اجرایی شد و تاکنون هم ادامه دارد. بر اساس این موافقت‌نامه تعداد از اقلام مشمول تخفیف تعرفه شدند. عملکرد این موافقتنامه موفق بود و ما در همان سال اول 86 درصد در اقلام مشمول موافقت‌نامه رشد صادرات داشتیم. یک سال بعد از اجرایی شدن موافقتنامه موقت یعنی در سال 1399 هم مذاکرات برای موافقت‌نامه تجارت آزاد بین دو طرف آغاز شد.

وی افزود: براساس توافق‌نامه تجارت آزاد، گستره عظیمی از کالاها مشمول حذف تعرفه می‌شوند، یعنی برای 87 درصد کالاهای مورد مبادله دو طرف عوارض گمرکی صفر شده و تنها تعرفه 13 درصد از کالاهای حساس حذف نمی شود.

حاجی‌کریمی تصریح کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا که شامل 5 کشور می‌شود، بیش از 800 میلیون جمعیت دارد و مجموع این 5 کشور سالیانه حدود 388 میلیارد دلار واردات انجام می‌دهند. به همین دلیل هم این بازار پتانسیل عظیمی برای صادرات کالاهای ایرانی به شمار می‌آید.

استفاده از ظرفیت‌های دو جانبه

الکسی والریویچ والکوف، معاون رئیس بنیاد روس کانگرس و مدیر مجمع بین‌المللی اقتصاد سن پترزبورگ هم در این نشست اشاره داشت که بنیاد روس کنگرس به عنوان بخشی از قرارداد همکاری بین بنیاد و شرکت پارس کارن تجارت، در سازماندهی و برگزاری نمایشگاه مشارکت داشته است.

او اظهار کرد: بنیاد روس کانگرس یک موسسه توسعه غیرمالی اجتماعی و بزرگ‌ترین برگزارکننده رویدادهای بین‌المللی، نمایشگاهی، تجاری، اجتماعی، ورزشی و فرهنگی در روسیه است که مطابق با تصمیم رئیس‌جمهور روسیه ایجاد شده است.

والریویچ والکوف یادآوری کرد: بنیاد روس کانگرس در رویدادهای خود شرکت‌کنندگانی از 208 کشور را گرد هم می‌آورد. بیش از 15هزار نماینده رسانه‌ها سالانه در سایت‌های روس کانگرس کار می‌کنند و بیش از پنج هزار متخصص در روسیه و خارج از کشور درگیر کارهای تحلیلی و تخصصی هستند.

معاون رئیس بنیاد روس کانگرس تصریح کرد: تعامل با 133 شریک اقتصادی خارجی، انجمن‌های صنعتگران و کارآفرینان، انجمن‌های مالی، تجاری و بازرگانی در 70 کشور جهان از جمله فعالیت‌های این بنیاد است.

وی درپایان از تجار ایرانی برای حضور در هفته انرژی روسیه که اکتبر 2025 برگزار خواهد شد دعوت کرد.

اهمیت حمل‌ونقل در کریدور شمال-جنوب

میخائیل یوریویچ گانچارف، دبیرکل شورای هماهنگی بین‌المللی حمل و نقل ترانس اوراسیا، نیز یکی دیگر از سخنرانان این نشست تخصصی بود که طی سخنانی خواستار تردد روان ناوگان در مرزها و الکترونیکی شدن اسناد حمل شد. وی افزود: بهترین توافق‌نامه اقتصادی برون ترانزیت و وسایل لجستیکی به جایی نخواهد رسید.

گانچارف یادآور شد: در نشست خزر به کریدور شمال جنوب اشاره کردیم که باید توسط بخش خصوصی به جریان دربیاید و دولت‌ها بیش از پیش بر نقش تسهیل‌گری خود در این فضا بیافزایند.

دبیرکل شورای هماهنگی بین‌المللی حمل‌ونقل ترانس اوراسیا تصریح کرد: به هر میزان تعاملات بین مناطق آزاد کشورهای حوزه دریای خزر افزایش پیدا کند ، مطمئناً منافعش برای اقتصاد کشورها خواهد بود.

وی در پایان باردیگر بر ایجاد شورای همکاری مناطق آزاد کشورهای حاشیه دریای خزر تأکید کرد.

توجه به منافع صادرکنندگان

علی زاهدطلبان، مدیر گروه بازرگانی خارجی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی وزارت خارجه، هم طی سخنانی در این نشست تاکید کرد که ایران در حوزه تجارت با اوراسیا چند وظیفه دارد.

وی افزود: ابتدا باید به طور شفاف اطلاع‌رسانی شود تا تجار و صادرکنندگان با مزایای این  بخش از تجارت بین‌الملل آشنا شوند. در گام بعدی باید مفاد موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا و امتیازاتی که طرفین به آن متعهد شده‌اند، بیان شود.

زاهد‌طلبان تصریح کرد: در گام سوم باید ضمن فرصت‌یابی و تسهیل برای این حضور سهم صاحبان سرمایه و تجار را محفوظ دانست.

ظرفیت ترانزیتی ایران، فرصتی بی‌نظیر برای اتحادیه اقتصادی اوراسیا

امیرتوکلی رودی، نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی، برپایی این نمایشگاه را نتیجه همگرایی و همدلی دانست و گفت: کشورهای عضو اوراسیا می‌توانند از ظرفیت ترانزیتی جمهوری اسلامی بهره خوبی ببرند و چنین موضوعی موجب ارزآوری برای کشورمان خواهد شد.

وی افزود: پیشرفت در این امر و توسعه روابط تجاری به مدد احترام متقابل و شناخت طرفین از ظرفیت‌ها شکل می‌گیرد.

نماینده خواف و رشتخوار با بیان اینکه اقتصاد ایران یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای منطقه محسوب می‌شود، ادامه داد: در این میان ظرفیت تولید نفت و پتروشیمی کشورمان نیز می‌تواند برای کشورهای عضو این اتحادیه خوب تلقی شود.

توکلی ضمن اشاره به اینکه توسعه تجارت و همکاری میان اعضای اوراسیا می‌تواند به دستیابی به بازار جدیدتر منجر شود، افزود: مجلس بر حمایت از این موافقت‌نامه و تسهیل برای تجارت اوراسیا تأکید می‌کند.

وی گفت: ما تجربه خوبی در ترانزیت با چین و روسیه تجربه کردیم و ایران می‌تواند کریدور ارتباط شمال به جنوب را توسعه ببخشد و ظرفیتی برای ارسال محصولات از این کریدور باشد.

بستر مناسب برای افزایش سطح مبادلات تجاری ایران

محسن امید زمانی، دستیار مدیرکل همکاری‌های اقتصادی چندجانبه و بین المللی وزارت خارجه، نیز با اشاره به اهمیت عضویت‌ در این مجموعه و موافقت‌نامه تجارت آزاد، تصریح کرد: امسال در حوزه اوراسیا بیش از ۲۰ درصد افزایش وزنی و ارزشی تجارت ما با کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا رشد کرد.

وی افزود: انعقاد قرارداد تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا امتیازاتی را برای فعالان بخش خصوصی، تجار، تولیدکنندگان و صادرکنندگان به همراه خواهد داشت.

محسن امید زمانی این موافقت‌نامه را فرصتی برای ارتباط با شرکای تجاری قابل‌اعتنا دانست و گفت: این اتحادیه، بستر مناسبی را برای شناخت ظرفیت‌های طرفین و افزایش سطح مبادلات تجاری ایران و پنج کشور عضو این اتحادیه فراهم خواهد کرد.

تقویت همکاری صنعتگران و کارآفرینان ایران و روسیه

آنا والریونا سولوویوا، معاون مدیرعامل دفتر همکاری‌های دوجانبه اتحادیه صنعتگران و کارآفرینان روسیه، نیز در این نشست گفت: این اتحادیه از سال 1990 مشغول به فعالیت است و 130 بخش در حوزه‌های محلی و اشتغال عضو اتحادیه ما هستند. همچنین این اتحادیه در همه امور صنعتی، اشتغال، رقابت، مشارکت، بهره‌وری، امنیت شغلی، قوانین و مقرراتی دارد که از این طریق با شرکت‌ها و پیشران‌های اقتصادی همکاری دو سویه دارند.

وی افزود: از 2 سپتامبر 2019 گفت‌وگوی تجاری میان اوراسیا و اتاق بازرگانی ایران آغاز شد و هدف از آن نزدیک کردن کشورهای عضو بوده‌است.

سولوویوا با بیان اینکه این اتحادیه با کمپانی‌ها در مسیر توسعه پایدار همکاری ویژه‌ای دارد، اظهار امیدواری کرد بتوان با ایران نیز همانند سایر کشورها ارتباطات موثر و پایداری از طریق اتحادیه اوراسیا برقرار کرد.

معاون مدیرعامل دفتر همکاری‌های دوجانبه اتحادیه صنعتگران و کارآفرینان روسیه با اشاره به اهمیت تفاهم‌نامه برای تجارت آزاد عنوان کرد: این تفاهم‌نامه بستری برای گفت‌وگوهاست و پیام آن موجب بیشترین دستاورد برای طرفین خواهد بود.

 

نشست‌ تخصصی  با عنوان  بانک، بیمه، نقل و انتقال پولی و تامین مالی در نمایشگاه تجارت با اوراسیا:

تسهیل روابط بانکی در مسیر توسعه

دومین نشست تخصصی اتاق تهران در نمایشگاه تجارت اوراسیا با موضوع بانک، بیمه، نقل و انتقال پولی و تامین مالی در غرفه اتاق تهران در این نمایشگاه برگزار شد و طی آن مدیران بانکی از ایران، روسیه و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به بررسی مشکلات و چالش‌های بانکی موجود پرداختند.

در دومین روز از برگزاری سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا سه نشست‌‌ تخصصی در غرفه اتاق بازگانی تهران برگزار شد. دومین نشست این روز با موضوع بانک، بیمه، نقل و انتقالات پولی و تامین مالی بود که مدیریت فریال مستوفی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران برپا شد.

مزایای هم‌گرایی منطقه‌ای برای توسعه کشورها

در ابتدای این نشست تخصصی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران که مدیریت این نشست را نیز برعهده داشت، همگرایی منطقه‌ای و توسعه همکاری‌های اقتصادی در قالب زنجیره‌های ارزش منطقه‌ای را به عنوان یک استراتژی کلیدی برای توسعه اقتصادی کشورهای مختلف به ویژه کشورهای در حال توسعه مطرح و تاکید کرد که این رویکرد نه‌تنها به بهبود شرایط اقتصادی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به تقویت روابط سیاسی و اجتماعی میان کشورهای همسایه نیز منجر شود.

فریال مستوفی گفت: در دنیای امروز، همگرایی اقتصادی به عنوان یک عامل تعیین‌کننده در پیشرفت و رشد اقتصادی کشورها شناخته می‌شود. این فرآیند می‌تواند منجر به افزایش حجم تجارت بین کشورهای همسایه شود که این خود فرصت‌های جدیدی برای سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی فراهم می‌آورد.

او ادامه داد: با ایجاد زنجیره‌های ارزش مشترک، کشورهای عضو قادر خواهند بود هزینه‌های تولید را کاهش دهند و کارایی خود را افزایش دهند. این امر نه‌تنها به افزایش رقابت‌پذیری در بازارهای جهانی کمک می‌کند، بلکه باعث می‌شود کشورها بتوانند از منابع خود به بهترین نحو استفاده کنند.

رئیس مرکز سرمایه‌گذاری اتاق تهران افزود: با وجود مزایای فراوان همگرایی منطقه‌ای، چالش‌هایی نیز وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. از جمله این چالش‌ها می‌توان به تحریم‌ها، اختلافات سیاسی و فرهنگی، و عدم وجود زیرساخت‌های لازم برای تسهیل تجارت اشاره کرد. این موانع می‌توانند مانع از پیشرفت همکاری‌های اقتصادی شوند و لذا برای غلبه بر آنها نیاز به دیپلماسی فعال و ایجاد زیرساخت‌های مناسب است.

فریال مستوفی گفت: تجربیات موفقی از همگرایی منطقه‌ای در نقاط مختلف جهان وجود دارد. به عنوان مثال، در شرق آسیا، کشورهای عضو آسه‌آن با همکاری نزدیک توانسته‌اند زنجیره‌های ارزش قوی‌تری ایجاد کنند که منجر به رشد اقتصادی پایدار در این منطقه شده است. همچنین در اروپا، اتحادیه اروپا با ایجاد بازار مشترک و تسهیل تجارت بین کشورهای عضو، به یکی از بزرگ‌ترین بلوک‌های اقتصادی جهان تبدیل شده است.

 او افزود: ایران از طریق تعامل با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، برای گسترش همکاری‌های اقتصادی تلاش کرده است. قانون «موافقت‌نامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا» در سال ۱۳۹۸ به تصویب رسید و طی ۵ سال گذشته تجارت بین ایران و اتحادیه رو به رشد بوده است و از ۲.۱ به ۳.۶ میلیارد دلار رسیده است. اخیراً لایحه موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو آن نیز به تصویب مجلس رسید که نشان‌دهنده علاقه ایران برای تقویت روابط تجاری با این کشورهاست.

او تاکید کرد که همگرایی منطقه‌ای، از جمله از طریق اتحادیه اوراسیا، نیازمند همکاری نزدیک دولت‌ها و بخش خصوصی است تا زنجیره‌های ارزش منطقه‌ای شکل بگیرد و تقویت شود. مستوفی تصریح کرد: دولت‌ها باید با ایجاد سیاست‌های حمایتی و تسهیل‌گری محیط کسب‌وکار، زمینه را برای رشد همکاری‌ها فراهم کنند. همچنین بخش خصوصی باید با سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مشترک و تبادل فناوری، نقش فعالی در این فرآیند ایفا کند.

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران ادامه داد: در این پنل، قصد داریم موضوع مبادلات بانکی و مالی، تأمین مالی و سرمایه‌گذاری بین ایران و سایر کشورهای اتحادیه اوراسیا را بررسی کنیم. این موضوع نه‌تنها اهمیت بالایی دارد بلکه می‌تواند تأثیرات عمیقی بر توسعه همکاری‌های اقتصادی داشته باشد.

فریال مستوفی همگرایی منطقه‌ای را یک فرصت بی‌نظیر برای توسعه اقتصادی کشورها دانست که نیازمند تلاش مشترک تمامی ذی‌نفعان از جمله دولت‌ها، بخش خصوصی و نهادهای مالی است. او گفت: با شناخت چالش‌ها و بهره‌گیری از تجربیات موفق جهانی، می‌توانیم مسیر پیشرفت را هموارتر کنیم و از مزایای همکاری‌های اقتصادی بهره‌مند شویم. امیدوارم که این پنل بتواند راهکارهای مؤثری برای توسعه همکاری‌ها ارائه دهد و زمینه‌ساز پیشرفت‌های بیشتر در آینده باشد.

لزوم هم‌افزایی میان کشورهای عضو

 کوروش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، نیز با اشاره به اهمیت تمرکز سیاسی میان کشورهای عضو گفت: این تمرکز کمک می‌کند همکاری مناسبی میان کشورهای عضو شکل بگیرد. حضور در این مجامع نیاز به هم‌افزایی دارد و مقابله با سلطه و رفع محدودیت‌هایی که قدرت‌های بزرگ‌تر وضع می‌کنند را درپی خواهد داشت.

پرویزیان تصریح کرد: در ایران تجارب ارزشمندی وجود دارد و شبکه بانکی ایران با مقررات و استانداردهایی که دارد توانسته منابع مالی مورد نیاز را تأمین کند.

رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی گفت: ما از تحریم و عدم عضویت در نهادهای بالاتر مانند FATF نفعی نمی‌بریم اما در شرایط موجود به فکر دیگر راهکارهای مناسب مالی برای توسعه مبادلات هستیم.

تسهیل روابط بانکی بانک VTB روسیه با 12 بانک ایرانی

محمدرضا رجائی، نماینده رسمی بانک وی‌‌تی‌‌‌بی)  (VTB روسیه در ایران که در این نشست حضور داشت اظهار کرد: بانک وی‌‌تی‌‌‌بی دومین بانک بزرگ روسیه از نظر ارزش دارایی‌ها، با دارایی‌هایی به ارزش ۲۹۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲، به تازگی فعالیت‌های خود را در بازار مالی ایران آغاز کرده است. این در حالی است که مجموع ارزش دارایی‌های تمامی بانک‌های ایرانی حدود ۲۶۵ میلیارد دلار است.

او افزود: بانک وی‌‌تی‌‌‌بی به عنوان اولین بانک تجاری بزرگ روسیه، پس از دریافت مجوز از بانک مرکزی ایران، دفتر خود را در کشور ما افتتاح کرده و در حال توسعه روابط بانکی بین ایران و روسیه است.

نماینده رسمی بانک وی‌‌تی‌‌‌بی روسیه در ایران با اشاره به اینکه این بانک در یک سال گذشته به شکل رسمی فعالیت داشته است، گفت: تاکنون با نزدیک به 12بانک ایرانی رابطه کارگزاری برقرار کرده‌ایم.

محمدرضا رجایی گفت: تسویه‌حساب‌ها به پول ملی و تأمین مالی طرح‌های توسعه تجارت بین دو کشور، از اولویت‌های کاری شعبه بانک وی‌تی‌بی در تهران است.

رجایی تصریح کرد: مبادلات بانکی در بستر سپام از سمت ایران و از طریق  از سمت روسیه انجام می‌شود و بانک وی‌‌تی‌‌‌بی سیستم بانکی روسیه را به بانک ایرانی متصل می‌کند که اکنون بانک صادرات از این طریق متصل شده‌است.

نماینده رسمی بانک وی‌‌تی‌‌‌بی روسیه در ایران تأکید کرد: تجار ایرانی می‌توانند از طریق این بانک و بانک‌های ایرانی که با آن همکاری دارند، خدمات بانکی لازم را دریافت کنند. این اقدام به تقویت همکاری‌های اقتصادی و مالی بین دو کشور کمک خواهد کرد.

 

مزیت قابل رقابت

مصطفی بهشتی‌روی، مشاور بانک پاسارگاد، نیز در این نشست تخصصی با بیان اهمیت پیوستن ایران به این اتحادیه گفت: جای بسیاری از کشورها از جمله آذربایجان، گرجستان و ترکمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا خالی است و باید به عضویت این کشورها اهمیت داد چرا که مرز مشترک با این کشورها بسیاری از محدودیت‌های تجاری را با اعضا رفع می‌کند.

وی افزود: ما با پیوستن به اوراسیا از مزیت‌های رقابتی بهره گرفتیم و با توجه به توانمندی‌هایمان می‌توانیم در آن نقش‌آفرین باشیم.

مشاور بانک پاسارگاد تصریح کرد: همکاری‌های اقتصادی دو جنبه دارد بخشی به تولیدکنندگان و تجار مربوط می‌شود که فرصت‌هایی را برای آنان فراهم می‌کند و بخشی نیز به نظام بانکی کارآمد مربوط می‌شودکه می‌تواند این رابطه تجاری و اقتصادی را فراهم کند.

بهشتی‌روی حضور بانک‌های روسیه در ایران را به فال نیک گرفت و گفت: این اقدام بسیار تاثیرگذار است و ما نیز امیدواریم در برقراری روابط کارگزاری با بانک‌های ایرانی اعتبارات مناسبی فراهم شود.

گسترش روابط بانکی با اسبر بانک

رستم مرات علی‌اف، مدیرعامل شعبه اسبر بانک ((Sberbank) روسیه در ایران، نیز در این نشست در خصوص فعالیت‌های این بانک گفت: اسبربانک که در سال ۱۸۴۱ تأسیس شده‌ دارایی‌هایش 646 میلیارد دلار است و نزدیک به سه میلیون و 200 هزار مشتری شرکتی دارد.

وی افزود: این بانک از بزرگ‌ترین بانک‌های روسیه و اروپای شرقی بوده شناخته می‌شود و شعبه مرکزی آن در شهر مسکو قرار دارد.

مدیرعامل اسبر بانک در ایران با اشاره به توسعه تجاری بین دو کشور اظهار کرد: ما دنبال کارهای عملی هستیم و خود را در مقام یک هولدینگ دانسته با ایران همکاری می‌کنیم. درحال حاضر زیرساخت‌ها فراهم شده و امکان حواله مستقیم در واردات و صادرات و گشایش ال‌سی فراهم شده‌است.

وی افزود: همکاری ما با بانک سپه گسترش پیدا کرده‌است و امیدواریم این رابطه بانکی توسعه بیشتری پیدا کند و با دیگر بانک‌ها نیز این همکاری برقرار شود.

مراودات بانکی مستقیم با بانک‌های ایرانی

محمد حزار، رئیس میربیزنس بانک روسیه نیز به عنوان یکی از سخنرانان این نشست با اشاره به اینکه 100درصد سهام این بانک متعلق به ایران است.

وی افزود: این بانک در سال 2002 در روسیه افتتاح شده و با سه شعبه در مسکو، آستاراخان و کازان فعالیت می‌کند و در 2025 شعبه خود را در سن پطرزبورگ افتتاح خواهد کرد. هم‌چنین برای تسهیل مراودات بانکی به دنبال افتتاح یک شعبه در تهران هستیم.

محمد حزار مهمترین ویژگی این بانک را علاوه بر نقل‌وانتقالات پولی، تبادل با ارز محلی دانست و گفت: بانک‌های روسی حساب ریالی باز کرده‌اند که این اتفاق برای درهم امارات نیز رخ داده‌است.

وی یادآور شد: میربیزینس بانک اولین بانک متصل به سیستم سنا و شبکه شتاب بانکی در ایران است و فرصت طلایی برای طرفین ایجاد کرده‌است.

همکاری‌های بانکی در مسیر توسعه

حمید رجبیان، معاون روابط بین‌الملل بانک سپه، نیز با اشاره به شرایط جدید ایجاد شده برای روسیه و نزدیکی این کشور به ایران، گفت: فرصت‌های جدیدی را برای گسترش همکاری‌ها فراهم شده است و ما هیچ محدودیتی برای مبادلات بانکی با روسیه پیش رو نداریم.

وی افزود: بانک سپه، به عنوان یکی از پیشگامان نظام بانکی کشور، با تمرکز ویژه بر روابط بانکی با روسیه، دو قرارداد فاینانس با روس‌‌ها برای رفع نیازهای تجار ایرانی و روسی انجام داده است.

معاون روابط بین‌الملل بانک سپه در خصوص تسهیل واردات و صادرات کالاهای بین ایران و روسیه گفت: بانک سپه با استفاده از منابع مالی حاصل از صادرات به روسیه، خدمات تأمین مالی برای واردات اقلام اساسی مانند غلات ارائه می‌دهد. این اقدام به کاهش هزینه‌ها، تسریع در نقل و انتقالات مالی، و کاهش ریسک برای تجار کمک کرده است.

رجبیان در خصوص تسهیل واردات و صادرات کالاهای بین ایران و روسیه گفت: بانک سپه با استفاده از منابع مالی حاصل از صادرات به روسیه، خدمات تأمین مالی برای واردات اقلام اساسی مانند غلات را ارائه می‌دهد. این اقدام به کاهش هزینه‌ها، تسریع در نقل و انتقالات مالی، و کاهش ریسک برای تجار کمک کرده است.

یافتن فرصت‌های جدید تجارت

خسرو عباس بیکوف، رئیس دفتر نمایندگی مرکز صادرات روسیه در ایران هم در این نشست تاکید کرد که در شرایط کنونی، فرصت‌های جدیدی برای شرکت‌های روسی در ایران گشوده شده است.

او گفت: توسعه‌دهندگان داخلی قادرند راه‌حل‌های جالب و رقابتی در زمینه فناوری اطلاعات و محصولات نوآورانه ارائه دهند. خریداران ایرانی به تولیدکنندگان روسی اعتماد دارند زیرا می‌دانند که محصولات آنها از کیفیت بالا برخوردار است و نیازهای مخاطبان را برآورده می‌کند.

عباس بیکوف تصریح کرد: این مرکز به شرکت‌های ایرانی، خدمات تامین مالی غیرتجاری ارائه می‌دهد و از جمله معاملات را بیمه می‌کند.

رئیس دفتر نمایندگی مرکز صادرات روسیه در ایران گفت: این مرکز تلاش می‌کند به شرکت‌ها کمک کند تا شرکای مناسبی را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کنند.

وی افزود: برای ایجاد همگرایی اقتصادی کمک شایانی داشته‌ایم و آماده‌ایم با شرکت‌های ایرانی در رسیدن به اهداف و ماموریت‌های تجاری‌شان همراه باشیم.

 

اهمیت زنجیره اقتصادی در تبادلات مالی

روح الله ایزدخواه، نماینده مردم تهران هم برنامه هفتم را یک برنامه هدفگذاری‌شده برای پیشرفت کشور دانست که جهش اقتصادی 8 درصدی را در چشم‌انداز آینده خود قرار داده‌‌است. وی افزود: در این برنامه به سرمایه‌گذاری مشترک اشاره شده‌است و موضوع ترانزیت در این میان مهم بوده‌است.

نماینده مردم تهران موضوع تجارت بن‌الملل در اوراسیا را نوک پیکان جهش اقتصادی دانست و گفت: مناسبات سیاسی و اقتصادی دنیا در حال تغییر است و باید با نگاهی به منافع مشترک وارد فضای بین‌الملل شویم.

ایزدخواه با اشاره به ابزارهای مالی در بحث کریدورها متذکر شد: این موضوع مورد توجه قرار گرفته و صادرات بانکی را توسعه بخشیده است. زنجیره ارزش اقتصادی نیز مساله‌ای بسیار حائز اهمیت است و زنجیره‌‌های مشترک ایران و کشورهای اوراسیا نقشی تعیین‌کننده ایفا می‌کند.

نماینده مردم تهران تصریح کرد: بخش خصوصی نیاز به تحول اساسی دارد و ما از مبادلات سنتی کالایی به سمت راهبردی اقتصادی در طول زنجیره‌های اقتصادی می‌رویم.

افزایش صدور ضمانت‌نامه صادرات خدمات فنی و مهندسی

مهدی یوسفی‌نژاد، معاون فنی صندوق ضمانت صادرات، نیز در دومین نشست تخصصی اتاق تهران در سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا از صدور تعداد بیشتری ضمانت‌نامه صدور خدمات فنی و مهندسی در سال 1403 نسبت به سال قبل خبر داد.

وی گفت: مأموریت اصلی صندوق ضمانت صادرات حمایت از صادرات غیرنفتی و تسهیل استفاده از منابع ارزی و ریالی برای صادرات کالا و پوشش ریسک خریداران و سرمایه‌گذاران خارجی است.

مهدی یوسفی‌نژاد درباره سهم شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور از مشتریان صندوق ضمانت صادرات خاطرنشان کرد: سهم صندوق ضمانت صادرات از تضمین شرکت‌های دانش بنیان در سال‌های اخیر اندک بوده است، اما به دلیل مصوبه حمایتی تصویب شده توسط هیئت مدیره این صندوق در ماه‌های اخیر حرکت خوبی اتفاق افتاده است.

او از اتصال صندوق ضمانت صادرات ایران به صندوق‌های سایر کشورها و اتصال کامل با صندوق روسیه، خبر داد و گفت در این‌باره قرارداد اتکایی با روسیه امضا کردیم.

معاون فنی صندوق ضمانت صادرات افزود: براین اساس 50 درصد ریسک را تقسیم می‌کنیم که کمک زیادی به توسعه تجارت دو کشور می‌کند و برای ما ارزش صادراتی خواهد داشت.

لزوم کاهش هزینه مبادله

علیرضا کیانی، نایب‌رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران با اشاره به اینکه لازم است برای بهبود روابط بانکی، مجلس هم به کمک بخش خصوصی بیاید، افزود: یکی از مشکلات بانک‌ها شرکت در مزایده‌هاست و با توجه به اعتبار شرکت‌های ایرانی باید این اعتبار به درستی انجام شود. مشکل بانک‌ها ضمانتی است که باید حل شود.

نایب‌رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه  گفت: ما یک منابع و یک مصارف داریم که موضوع انتقال در آن اهمیت دارد. به نظر می‌رسد اگر بتوانیم مصارف ایجاد کنیم، منابع بانک‌های روسیه و بخش اوراسیا می‌توانند آن را پوشش دهند.

وی افزود: کاهش هزینه مبادله را می‌توان به سود تبدیل کرد و اکنون 15 درصد هزینه مبادله پرداخت می‌شود که باید این هزینه به صفر برسد.

 

 

نشست‌ تخصصی نمایشگاه  تجارت با اوراسیا با عنوان نشست تخصصی فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و روسیه

در مسیر همگرایی تجاری

 

در نشست تخصصی فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و روسیه که در سومین نمایشگاه تجارت با اوراسیا و در پاویون اتاق بازرگانی تهران برپا شده بود، از ضرورت احیای کریدورها و توسعه زیرساخت‌ها به‌ویژه در حوزه حمل‌ونقل ریلی و دریایی سخن به میان آمد. هم‌چنین برخی توانمندی استان‌ گیلان و مناطق آزاد تجاری در شمال کشور برای بهره‌گیری در توسعه تجارت با روسیه برشمرده شد.

سومین نشست تخصصی روز دوم با موضوع فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و فدراسیون روسیه با مدیریت ‌هادی تیزهوش تابان، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه برپا شد.

تمرکز گیلان بر توسعه تجارت با همسایگان

در این نشست ابتدا رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گیلان، با اشاره به موقعیت استراتژیک حاشیه خزر و آستراخان گفت: حضور گیلان می‌تواند فرصت‌های تجاری با کشورهای اوراسیا را افزایش دهد. برپایی نمایشگاه‌ها، مانند همین نمایشگاه که در تهران برگزار شده است، فرصتی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی به استان گیلان فراهم می‌کنند.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، سامان نظری معافی افزود: شرکت‌های‌ گیلانی عمدتاً در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی، نفت و گاز، غلات، بسته‌بندی، مواد غذایی، صنایع‌دستی و فعالیت دارند.

او ادامه داد: دسترسی بنادر ما به‌خصوص بندر ویژه کاسپین نقش مهمی بین ایران و آسیا داشته‌‌است و پل ارتباطی میان ایران و آسیا از طریق قزاقستان و آسیا می‌تواند هزینه‌‌های حمل‌ونقل را کاهش دهد.

نظری معافی با بیان اینکه استان گیلان از توانمندی‌های کشاورزی، صنعتی، دارویی و غذایی گسترده‌ای برخوردار است، گفت: ما در اتاق بازرگانی گیلان، همواره بر توسعه روابط تجاری با کشورهای همسایه، به‌ویژه کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا تاکید داشته‌ایم.

 

او افزود: باید به فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف اقتصادی گیلان، از جمله کشاورزی، صنایع غذایی، گردشگری و صنایع دستی توجه کرد. ما از تمامی فعالان اقتصادی، به‌ویژه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دعوت می‌کنیم تا با حضور فعال در این قبیل نمایشگاه‌ها، ضمن معرفی توانمندی‌های خود، از فرصت‌های ایجاد شده برای توسعه کسب‌وکار و گسترش بازارهای صادراتی بهره‌مند شوند.

رئیس اتاق گیلان در پایان گفت: ما امیدواریم با حضور قدرتمند و منسجم گیلان در نمایشگاه اوراسیا، گامی موثر در جهت توسعه اقتصادی استان، ایجاد اشتغال و افزایش رفاه مردم شریف گیلان برداریم.

در ادامه الکسی والریویچ والکوف، معاون رئیس بنیاد روس کانگرس و مدیر مجمع بین‌المللی اقتصاد سن پترزبورگ نیز گفت: این وظیفه ماست که مناسبات تجاری درستی را اجرا کنیم.

وی افزود: ما به مناطق مختلف ایران سفر می‌کنیم و امیدواریم با تجار استان‌های مختلف بتوانیم هم‌افزایی کنیم.

لزوم احیای کریدورها

ابراهیم رضایی، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه نیز در این نشست تخصصی که در غرفه اتاق تهران برپا شده بود، تاکید کرد که روسیه همسایه مهم و شریک راهبردی ایران است و در سال‌های اخیر تجربه موفقی از تجارت با ایران ثبت کرده‌‌است.

وی افزود: مهم‌ترین مانع میان اقتصاد دو کشور مساله حمل و نقل و زیرساخت لجستیک‌ است. ما نیاز به کریدورها داریم که خط ریلی رشت-آستارا از آن جمله است و شاهد اتصال ریلی هستیم که کریدور شمال به جنوب محسوب می‌شود.

رضایی تصریح کرد: کریدور شرق به غرب با احیای جاده قدیمی ابریشم، حمل‌ونقل کالاها را از طریق ایران بین کشورهای آسیایی و اروپایی امکان‌پذیر می‌کند و درآمد زیادی را نیز وارد کشور خواهد کرد.

وی افزود: باید همه کشورهای عضو از ظرفیت ایران استفاده کنند و با توجه به اینکه ایران، کشوری با اقلیم چهار فصل است، می‌توان به گسترش همکاری و توجه به اقتصاد ایران از سوی کشورهای عضو امیدوار بود.

افزایش سطح همگرایی تجاری

عایشه عثمان، رئیس شرکت ANO و عضو کمیته بهداشت بریکس نیز در این نشست گفت: ما برای تامین امنیت غذایی فرصت مناسبی را به‌وجود می‌آوریم و یکی از اقدامات ما افزایش حجم مبادلات است.

وی افزود: در فضای توسعه همکاری‌های کشورهای حوزه دریای خزر به عنوان توسعه صلح‌آمیز، زیرساخت‌ها نقش مهمی بازی می‌کند. از طرفی افزایش سطح همگرایی تجاری به ما کمک زیادی خواهد کرد.

عثمان به سرمایه‌گذاری دیجیتال اشاره کرد و گفت: دیجیتالی کردن و بازیابی نیروی کار در توسعه اقتصادهای اتحادیه و ایران می‌تواند نقش موثری ایفا کند.

توسعه زیرساخت‌ها و فرصت‌های صادراتی منطقه آزاد انزلی

مصطفی طاعتی‌مقدم، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی انزلی، از برنامه‌های توسعه‌ای این منطقه برای استفاده از فرصت‌های اقتصادی اوراسیا و افزایش صادرات محصولات داخلی خبر داد و بر اهمیت تسهیل فرآیندهای قانونی و جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی تاکید کرد.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین مواردی که در توافق تجارت آزاد ایران و اوراسیا به آن اشاره شده، معافیت‌هایی است که کشورهای عضو تصویب کرده و برای ۸۷ درصد گروه‌های کالایی اعمال می‌شود. این مسئله فرصتی بزرگ برای صادرات محصولات ایرانی به کشورهای حوزه اوراسیاست.

وی با بیان اینکه منطقه آزاد انزلی به‌عنوان ‌هاب ورود به بازار اوراسیا حمایت از تولیدکنندگان داخلی را در دستور کار دارد تا از این فرصت‌ها برای گسترش صادرات به کشورهای اوراسیا استفاده کند؛ اضافه کرد: در منطقه آزاد انزلی سه شهرک صنعتی وجود دارد که دو شهرک آن فعال بوده و یک شهرک جدید در حال احداث است که واگذاری اراضی آن سال آینده انجام خواهد شد.

طاعتی‌مقدم رویکرد سازمان متبوع خود را در واگذاری اراضی شهرک‌های صنعتی، جذب شرکت‌های دانش‌بنیان و صادرات‌محور جهت بهره‌برداری حداکثری از این فرصت‌ها بیان کرد و گفت: در راستای تبدیل‌شدن به ‌هاب اوراسیا در جنوب دریای خزر، یکی دیگر از برنامه‌های ما استفاده از فرصت‌های ترانزیتی است.

رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی تصریح کرد: اتصال ریلی بعد از سال‌ها به واقعیت پیوسته و در نتیجه، اولویت اصلی برنامه‌های ما توسعه بنادر و اسکله‌ها در مجتمع بندری کاسپین است تا بتوانیم میزبان خوبی برای تجار حوزه اوراسیا باشیم.

طاعتی‌مقدم با بیان اینکه جهت تسهیل و تسریع حمل‌ونقل کالا توسعه ایستگاه راه‌آهن در بندر کاسپین در دستور کار قرار گرفته، افزود: اولویت اصلی در شهرک‌های صنعتی جدید تمرکز بر جذب شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های نوین است.

وی اضافه کرد: راهبرد سازمان منطقه آزاد انزلی بر ایفای نقش مرکز رشد و نوآوری، ارتباط میان سرمایه‌گذاران و صاحبان ایده‌ها، به‌منظور ایجاد ارزش افزوده برای صنایع دانش‌بنیان و ‌های‌تک با اولویت صدور محصولات به کشورهای اوراسیا بنا نهاده شده است.

رونق تولید راهبرد منطقه آزاد ارس

ابراهیم جلیلی، معاون اقتصادی منطقه آزاد ارس، نیز در این نشست تخصصی، یکی از اهداف ایجاد مناطق آزاد و منطقه آزاد ارس را جذب سرمایه‌های خارجی و داخلی برای افزایش تولید رقابتی دانست.

وی افزود: منطقه آزاد ارس در کنار ظرفیت‌های گردشگری به واسطه دارا بودن جاذبه‌های تاریخی و طبیعی از زیرساخت‌های مناسبی برای تولیدات صنعتی و کشاورزی بهره منداست.

جلیلی ادامه داد: امتیازات ویژه سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد و موقعیت خاص این منطقه به جهت همجواری با جمهوری آذربایجان و ارمنستان، سرمایه‌گذاری در این منطقه را توجیه‌پذیرتر‌ می‌کند.

جلیلی با تأکید بر اهمیت مأموریت‌های صادرات‌محور در مناطق آزاد کشور اعلام کرد: یکی از اولویت‌های اصلی این سازمان افزایش ظرفیت‌ توسعه صادراتی ارس از طریق شناسایی و رفع چالش‌های پیش روی واحدهای تولیدی است و این امر با تمرکز بر تقویت زیرساخت‌ها و بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانونی و فناورانه داخلی و با مشارکت جدی تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی محقق خواهد شد.

وی با اعلام اینکه برنامه‌های سازمان منطقه آزاد ارس با هدف تشویق سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان به صادرات تدوین شده است، از همه تولیدکنندگان و صادرکنندگانی که تجربه و دانش لازم دارند دعوت کرد تا با حمایت از این کارگروه، فضایی رقابتی و پویا برای توسعه صادرات در منطقه آزاد ارس ایجاد کنند.

 

 نشست‌ تخصصی سومين  نمایشگاه تجارت با اوراسیا با عنوان نشست تخصصی گمرک، استاندارد، قرنطینه و دامپزشکی

اهمیت کشاورزی و لزوم یکسان‌سازی استانداردها در اقتصاد اوراسیا

 

در نشست تخصصی گمرک، استاندارد، قرنطینه و دامپزشکی که در سومین نمایشگاه تجارت با اوراسیا و در پاویون اتاق بازرگانی تهران برپا شد، ضرورت تطابق استانداردها برای تسریع فرآیند واردات و صادرات و دریافت گواهی بازرسی مورد بحث و تبادل نظر سخنرانان قرار گرفت.

 نشست تخصصی که در پاویون اتاق تهران برگزار شد به موضوع گمرک، استاندارد، قرنطینه و دامپزشکی پرداخت و مدیریت آن را کاوه زرگران رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی تهران برعهده داشت. در این پنل، تسهیل مقررات گمرکی و توجه به استانداردهای گمرکی سازمان جهانی تجارت با هدف توسعه مناسبات تجاری میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا مورد تاکید قرار گرفت.

هم‌چنین در این پنل به موضوعات مختلف از جمله تسهیل و کاهش تعرفه‌‌ها، استانداردهای بهداشتی مدنظر کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، توسعه تعاملات برچسب‌گذاری بر محصولات، به‌روزرسانی استانداردها، اطلاق گواهینامه‌‌ها با استانداردهای جهانی، بازارهای صادراتی و وارداتی در حوزه محصولات کشاورزی و دامپروری، قرنطینه و دامپزشکی پرداخته شد.

ضرورت مشارکت موثر کشور‌ها در یکسان‌سازی استاندارد‌ها

سعید تاجیک، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران، در این نشست تخصصی ضمن اشاره به مذاکرات صورت‌گرفته در مجمع اخیر کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، درخواست‌هایی‌ را در راستای توسعه روابط تجاری مطرح کرد.

وی در ابتدا به منظور تاکید دوچندان بر پذیرش استانداردها در تجارت بین کشورها، به لزوم به‌کارگیری تدبیر با کشورهای مقابل اشاره کرد و گفت: از سال پیش که سازمان ملی استاندارد به عضویت سازمان‌های ILAC و APAC درآمد، موقعیت بسیار مناسبی در کشور پیش آمد و نهادهای بازرسی و آزمایشگاهی ایران به نوعی در دنیا مورد پذیرش قرار گرفتند. اما استفاده از این فرصت نیازمند رایزنی با کشورهای مقابل برای انجام و پذیرش در امر تجارت است.

تاجیک همچنین موضوع دوم صحبت خود را به تطابق استانداردها اختصاص داد و افزود: علاوه بر موضوع گواهی‌های بازرسی، تطابق استانداردها نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

رئیس هیات مدیره جامعه ممیزی و بازرسی ایران تصریح کرد: هم‌اکنون عضو بریکس و شانگهای هستیم و تجارت‌ آزاد با اوراسیا را نیز دنبال می‌کنیم. از این رو در مذاکراتی که با کشورهای دیگر خواهیم داشت، یکی از موضوعات مهم تطابق استانداردهاست که کالایی را که داریم صادر می‌کنیم، از نظر استاندارد مورد پذیرش قرار گیرد.

 سعید تاجیک بر فعال‌سازی و مشارکت موثر کشور‌ها در یکسان‌سازی استاندارد‌ها تاکید کرد و با اشاره به اهمیت و ضرورت فعال‌سازی کامل موسسه، نهاد‌ها و مدیریت فنی آن؛ مشارکت موثر کشور‌ها در یکسان‌سازی استانداردها، شیوه ارزیابی انطباق، تایید صلاحیت و اندازه شناسی به منظور تسهیل و توسعه تجارت در اوراسیا را اجتناب‌ناپذیر دانست.

استاندارد زبان مشترک بازارهای جهانی

الهام کریمی، مدیرکل دفتر نظارت بر کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی سازمان استاندارد ایران، با اشاره به اینکه کیفیت محصولات تولیدی در این گروه از نظر رعایت استاندارد ملی و جذب اعتماد مردمی در کشور سرآمد و شناخته شده است، افزود: تمامی این موارد افتخاری بزرگ برای صنعت و تولید کشور است.

وی در بخش دیگری در مورد برنامه‌‌های سازمان ملی استاندارد برای کمک به شرکت‌هایی که با تولید باکیفیت از توان صادرات برخوردار هستند، توضیح داد: استانداردهای ایران هم برگرفته از استانداردهای جهانی است و به هیچ عنوان پایین‌تر از این سطح نیست.

مدیر کل دفتر نظارت بر کیفیت کالاهای صادراتی و وارداتی سازمان استاندارد ایران تاکید کرد: استانداردهای کشور برگرفته از مواردی مانند ایزو، نشان‌های استاندارد کشورهای اسلامی و دیگر نشان‌‌های استاندارد جهانی است.

کریمی تصریح کرد: در نظام ارزیابی انطباق کالاهای وارداتی و صادراتی باید محصولات تولیدی بر استانداردهای لازم منطبق شود‌، همچنین باید این تولیدات بر اساس نظام ارزیابی دنیا و مقاصد صادراتی انطباق داده شود‌. استاندارد زبان مشترک در بازارهای جهانی در بین فعالان اقتصادی است که به رفع موانع در بازارهای داخلی و خارجی کمک ‌‌می‌کند.

اخذ استاندارد ملی در اتحادیه اورآسیا و تناظر با کدهای بین المللی GS1

مهدی مظهری، مدیرعامل مرکز شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران، نیز در این نشست تخصصی گفت: به عنوان تنها نماینده رسمی سازمان جهانی GS1 در ایران، متولی شناسایی و بارکد کردن کالاها را برعهده داریم که طی ۲۸ سال گذشته بارکدهای بین‌المللی که در فروشگاه‌ها اسکن و استفاده می‌شود، توسط این نهاد صادر شده و در همه دنیا با پیش شماره ۶۲۶ قابل شناسایی است.

وی افزود: این کدها، مشخصات تولیدکننده و مشخصات کالا را ارائه می‌دهد؛ بر این اساس ۷.۵ میلیون قلم کالا در کشور شماره‌گذاری شده که بسیاری از این کالاها به کشورهای دیگر صادر می‌شوند.

مدیرعامل مرکز شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که تجار و بازرگانان ایرانی دارند این است که گواهی‌نامه برخی از استانداردها را باید اخذ و به صورت نماد روی کالا چاپ کنند و سپس در بازار روسیه و سایر کشورهای اتحادیه اوراسیا عرضه کنند.

مظهری تأکید کرد: الزامی است که تولیدکننده‌‌ها و تجار، مراحل و مدت زمانی را جهت پاس کردن استاندارد EAC طی کنند؛ به همین دلیل باید بسته‌بندی‌های نو را مجدد جدا و برچسب‌های جدید را روی کالا نصب می‌کردند. انجام این فرآیند موجب آشفتگی بسته‌بندی می‌شود و حتی گاهی باعث می‌شود انگیزه دریافت گواهینامه جعلی ایجاد شود.

مدیرعامل مرکز شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران با بیان اینکه استانداردهای GS1‌ زبان مشترک کسب‌وکارهاست که در دنیا ‌‌می‌توانند همدیگر را پیدا کنند، افزود: نماینده استاندارد EAC اتحادیه اوراسیا با مرکز ملی شماره‌گذاری کالا و خدمات ایران و یکی از شرکت‌های ایرانی تفاهم‌نامه‌ای را امضا کرده و نمایندگی این استاندارد به یک شرکت ایرانی اعطا شده است.

وی ادامه داد: لازمه ورود کالاهای شرکت‌ها به اتحادیه اوراسیا دریافت کدهای GS1 است. تولیدکنندگان و بازرگانان می‌توانند با مراجعه به این شرکت ایرانی که نمایندگی استاندارد EAC را دریافت کرده با تناظر فی‌مابین این استاندارد و کدهای GS1 نماد مربوطه را روی کالا چاپ و به راحتی وارد بازار اتحادیه اوراسیا کنند، بدون اینکه در گمرک معطل استاندارد شوند.

اهمیت کشاورزی در اقتصاد اوراسیا

در ادامه این بخش به مساله کشاورزی نیز پرداخته شد و ابتدا مدیرکل دفتر امور بین‌الملل و سازمان‌‌های تخصصی وزارت جهاد کشاورزی گفت: منطقه اوراسیا یک منطقه کشاورزی از بعد امنیت غذایی است و کشاورزی در آن اهمیت زیادی دارد و اشتغال و توسعه پایدار را به همراه داشته است.

هومن فتحی افزود: با توجه به رشد جمعیت و تغییرات اقلیمی، استفاده از فناوری‌های نوین برای افزایش بهره‌وری، کاهش هدررفت منابع و حفاظت از محیط‌زیست بیش از پیش اهمیت یافته است. در این زمینه، کشاورزی هوشمند و پایدار به‌عنوان رویکردی نوین و راهبردی مورد توجه قرار گرفته است.

مدیرکل دفتر امور بین‌الملل و سازمان‌‌های تخصصی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: این ظرفیت‌ها، کشاورزی را به یکی از مهم‌ترین منابع درآمدزایی و تأمین مواد اولیه صنایع غذایی در منطقه تبدیل کرده است. در عین حال، چالش‌هایی نظیر کمبود آب، کاهش کیفیت خاک، و نوسانات اقلیمی ضرورت حرکت به سمت کشاورزی هوشمند و پایدار را افزایش داده است.

)فتحی به کشاورزی هوشمند Smart Agriculture) اشاره کرد و گفت: استفاده از فناوری‌های نوین و داده‌محور برای بهبود فرآیندهای کشاورزی است. میزان صادرات محصولات کشاورزی ایران به کشورهای اوراسیا طی ۹ ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه پارسال نزدیک به ۲۱ درصد افزایش یافته است.

به گفته این مقام مسئول در این مدت حدود ۵۹۴ هزار و ۴۹۱ تن کالای کشاورزی به ارزش ۴۶۷ میلیون دلار به ۵ کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا صادر شده است. او گفت: در این مسیر با موانعی همچون حمل‌ونقل، روادید، مباحث بانکی، قرنطینه و استانداردسازی روبه‌رو هستیم که باید برای رفع آنها تلاش شود.

نشست‌ تخصصی  نمایشگاه تجارت با اوراسیا حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک مطرح شد

توسعه تجارت از دریا و راه‌آهن

در نشست تخصصی حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک که در سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا در پاویون اتاق تهران برگزار شد، بر توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقلی به‌ویژه دریایی و ریلی تاکید و عنوان شد که یکی از راه‌کارهای دیده شده در برنامه هفتم برای بهبود شرایط حمل‌نقل تشکیل ستاد ملی ترانزیت و لجستیک است.

برپایی نشست‌های تخصصی با محوریت مسائل مهم توسعه تجارت بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از برنامه‌های اصلی اتاق بازرگانی تهران در برگزاری سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا بود که با استقبال قابل‌توجه شرکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه مواجه شد.

ششمین نشست تخصصی که در پاویون اتاق تهران برگزار شد به موضوع حمل‌نقل، ترانزیت و لجستیک اختصاص داشت و مدیریت آن برعهده پیمان سنندجی، رئیس کمیسیون حمل‌ونقل اتاق بازرگانی تهران بود که نمایندگانی از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز در آن حضور داشتند.

در این پنل بر توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل ریلی، دریایی و هوایی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی و ایران در جهت توسعه صادرات و واردات تاکید شد. مهمانان خارجی این پنل یوگنی آندرییویچ چرپانوف نماینده راه‌آهن روسیه در ایران و دمیتری الکساندرویچ کریوکوف معاون مدیرکل حمل‌ونقل چندگانه راه‌آهن روسیه بودند.

یکی از موضوعات حائز اهمیتی که در این پنل مورد بحث قرار گرفت، اهمیت کریدور شمال-جنوب بود. این کریدور به عنوان یک شبکه حمل‌ونقل استراتژیک به منظور تسهیل تجارت و ترانزیت میان هند، ایران، آسیای مرکزی، قفقاز و روسیه مورد توجه قرار گرفته است. همچنین این کریدور، بنادر مهم در خلیج فارس را با بنادر دریای خزر متصل می‌کند و به این وسیله دسترسی به بازارهای آسیا و اروپا را افزایش می‌دهد.

در این پنل به توسعه تعامل تجار و فعالان اقتصادی در ورود به بازارهای جدید کشورهای عضو اوراسیا، دسترسی به بنادر، دسترسی به حمل‌ونقل چندوجهی، تقویت روابط چندجانبه و جذب سرمایه‌گذاری خارجی تاکید شد.

کاهش عوارض حمل‌ونقل، ایجاد وحدت رویه در قوانین و مقررات میان کشورها، حذف عوارض، مبادله و گروه‌بندی تجارت به تفکیک مرزها، تعریف سازوکارهای تسهیل‌گرایانه مانند نظام تجارت آزاد، تقلیل مجوزها و ضرورت توافق برای تهیه و تدوین اسناد مشترک تسهیل‌کننده بین کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و ایران از دیگر مباحث مطرح شده در این پنل بود.

لزوم حضور دولت در مقام تنظیم‌گر

بهمن عشقی، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران در ابتدای این نشست تخصصی با اشاره به اینکه گمرک باید به سمت یکنواخت‌سازی قوانین برود، تاکید کرد که در گام بعدی کشورهای اوراسیا باید این قوانین را با قوانین جهانی منطبق کنند.

وی افزود: سطح مداخلات دولت بالاست و برای خروج از یکنواختی لازم است طرفیت دولت و نهادهای مرتبط با آن در ایجاد هماهنگی محدود شده به بخش خصوصی و اتاق‌های بازرگانی سپرده شود.

بهمن عشقی با اشاره به نقش دولت در اوراسیا متذکر شد: دولت باید در مقام رگولاتور حضور داشته ‌باشد و صرفاً تنظیم‌گری را برعهده بگیرد.

لزوم افزایش سهم ایران در کریدورهای حمل‌و‌نقل اوراسیا

حسین خاکباز، مشاور معاونت امور بین‌الملل و توسعه تجارت اتاق بازرگانی تهران در حوزه حمل‌ونقل بین‌المللی، تقویت تجارت بین ایران و اوراسیا را بسیار مهم دانست.

وی افزایش سهم ایران در کریدورهای حمل‌ونقل اوراسیا را مستلزم تصمیم‌سازی‌های بلندمدت و میان‌مدت و عملیاتی از جمله توسعه زیرساخت‌ها و بهبود خدمات لجستیکی دانست. خاکباز گفت: در سطح تصمیم‌سازی بلندمدت، تمرکز بر توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی از جمله گسترش خطوط ریلی، ارتقای ظرفیت بنادر چابهار و بندرعباس و افزایش ظرفیت پروازهای باری و بهبود حمل‌ونقل جاده‌ای به ویژه در نقاط مرزی باید افزایش پیدا کند.

او تصریح کرد: افزون بر این، افزایش همکاری‌های منطقه‌ای در قالب معاهدات و پیمان‌های منطقه‌ای با کشورهای عضو باید در دستورکار قرار گیرد.

وی تسهیل فرآیندهای گمرکی را در حوزه تصمیم‌سازی‌های عملیاتی دانست و گفت: این اقدامات از طریق هوشمندسازی و مکانیزاسیون کامل فرایند صادرات و واردات کالا باید به صورت جدی دنبال شود.

مشاور معاونت امور بین‌الملل اتاق تهران با اشاره به تسریع حمل کالا در گمرک اظهار کرد: برای همگونی قوانین گمرکی باید تعداد سفرهای خالی و کانتینرهای خالی در منطقه اوراسیا کاهش پیدا کند.

تلاش کشتیرانی دریای خزر برای توسعه ناوگان حمل بار صادراتی

کامبیز علیزاده، نماینده شرکت کشتیرانی خزر، با تاکید بر اینکه شرکت کشتیرانی دریای خزر بزرگ‌ترین ناوگان ملی-تجاری در منطقه شمال است گفت: این شرکت تلاش دارد تا سهم خود را در دریای خزر در بخش‌های واردات، صادرات و ترانزیت افزایش دهد.

وی تصریح کرد: کشتیرانی دریای خزر در سال 1371 فعالیت خود را آغاز کرد. این شركت با بهره‌وري از سيستم‌هاي امروزي و پيشرفته و ابزارهاي نو با سابقه بیش از 32 سال کشتیرانی دریای خزر در مسیر رسیدن به اهداف متعالی و شایسته به عنوان یک شرکت حمل‌ونقل موفق و متعهد استوار و قوی ظاهر شده است.

علیزاده یادآور شد: حضور ایران در بنادر خارجی و استفاده بهینه از فرصت‌های ترانزیتی و توسعه ‌حمل‌ونقل دریایی در راستای کسب سهم از بازار، برنامه ریزی شده است.

نماینده شرکت کشتیرانی خزر گفت: در زنجیره گمرک وتخلیه بار، افزایش زمان برای تخلیه تاثیر نامطلوبی در فرایند ‌حمل‌ونقل می‌گذارد و لازم است این زمان کاهش یابد.

به گفته این مقام مسئول به دلیل کاهش سطح آب باید از کشتی‌هایی با آب‌خور کمتر و تناژ کمتر استفاده کنیم. علیزاده تصریح کرد: دستاورد‌های بزرگی در مدت یادشده در شرایطی محقق شده است که سهم ۷۰ درصدی از بازار کانتینری در بنادر شمالی از دیگر اهداف محقق شده در کشتیرانی دریای خزر بوده است.

از مشتاقان لغو روادید هستم

مدیرکل دفتر ترانزیت سازمان راهداری، با اشاره به خلأ سازماندهی و مدیریت منسجم به عنوان بزرگ‌ترین چالش چند دهه اخیر پیش روی توسعه ترانزیت از ایران گفت: مهم‌ترین راهکار رفع چالش‌های حوزه ترانزیت در احکام قانون برنامه هفتم توسعه تشکیل ستاد ملی ترانزیت و لجستیک است.

جواد هدایتی اظهار کرد: با افزایش رقابت کشورهای منطقه برای نقش‌آفرینی در حوزه حمل‌ونقل بین‌المللی، باید از ظرفیت‌های کریدور شمال-جنوب به نحو مطلوب بهره‌برداری کنیم تا منافع اقتصادی کشورمان ارتقاء یابد.

مدیرکل دفتر ترانزیت سازمان راهداری با اشاره به اهمیت بحث روادید در ‌حمل‌ونقل جاده‌ای گفت: از مشتاقان لغو روادید هستم و باید مشکل گذربرگ میان اعضای اوراسیا حل شود.

وی یادآور شد: عضویت در کنوانسیون‌های بین‌المللی و پیوستن به اوراسیا فرصت‌های طلایی در حوزه حمل‌ونقل را فراهم آورده و بسترساز تحقق هدف‌گذاری ۴۰ میلیون تُنی ترانزیت در برنامه هفتم توسعه خواهد بود.

لزوم توجه به کریدورها

حسن صدیقی، مدیرعامل شرکت راه‌آهن ‌حمل‌ونقل با اشاره به موقعیت ویژه جغرافیایی ایران و قرار گرفتن در کریدورهای بین‌المللی شمال-جنوب و شرق-غرب و اتصال‌‌‌دهنده خاورمیانه، آسیا و اروپا گفت: ایران جایگاه ویژه‌ای در حوزه ترانزیت برای خود فراهم کرده است.

وی افزود: در این زمینه، یکی از مهم‌ترین مزایای بالقوه اقتصادی ایران موقعیت کم‌نظیر جغرافیایی کشور برای اتصال (کریدور) راه‌گذرهای حمل‌‌‌‌‌‌ونقل بین‌المللی از شمال به جنوب و شرق به غرب و عدم‌تکمیل حلقه‌‌‌های مفقوده ریلی برای استفاده از این ظرفیت است.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن ‌حمل‌ونقل‌‌ اظهار کرد: دو شاخص کلی برای بررسی وضعیت حمل‌‌‌‌‌‌ونقل ریلی وجود دارد؛ مهم‌ترین ملاک‌‌‌های اندازه‌‌‌گیری عملکرد برای‌‌‌ تمام شرکت‌های ریلی و کل صنعت ریلی کشور، شاخص تن -کیلومتر بوده و شاخص بعدی تناژ است.

صدیقی از لزوم دیپلماسی اقتصادی سخن گفت و افزود: لازم است که همه کشورهای عضو در کریدورهای موجود با هم همکاری کنند.

وی تصریح کرد: عمده حمل‌‌‌‌‌‌ونقل بین‌الملل ریلی در میان این سه شاخص به بحث ترانزیت برمی‌‌‌گردد که میزان عمده آن حمل گوگرد است که از مبدا منطقه سرخس کشور ترکمنستان به مسافت ۱۶۲۳ کیلومتر تا بندر‌عباس حمل می‌شود و میزان کل ترانزیت را در کشور با بیش از ۷۰‌درصد آن تحت‌تاثیر قرار داده‌است.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن ‌حمل‌ونقل در خصوص عدم‌تکمیل زیرساخت‌‌‌های ریلی و لجستیکی در برخی نقاط کریدورهای عبوری از ایران به‌ویژه کریدور شمال-جنوب گفت: نقاطی مانند مانند محور رشت-آستارا و چابهار-زاهدان وجود دارند که هنوز به شبکه ریلی متصل نشده‌‌‌اند.

صدیقی عنوان کرد: اتصال آنها می‌تواند اثرات مثبتی روی کریدورهای عبوری از داخل کشور داشته باشد. به علت اینکه اتصال ریلی محور آستارا به رشت وجود ندارد، شرکت‌های ریلی مجبور به تخلیه و توقف و حمل به وسیله جاده هستند. اتصال این محورها می‌تواند در رفع این مشکلات تاثیرگذار باشد.

در نشست‌ تخصصی نمایشگاه تجارت با اوراسیا با عنوان  فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و ارمنستان مطرح شد:

ارمنستان مسیر مناسب برای صادرات به اوراسیا و اروپاست

در نشست تخصصی فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و ارمنستان که در سومین نمایشگاه تجارت با اوراسیا و در پاویون اتاق بازرگانی تهران برپا شده بود، از تمایل و انگیزه شرکت‌های ارمنی و ایرانی برای همکاری‌های مشترک سخن به میان آمد و بر ضرورت سرمایه‌گذاری برای ایجاد زیرساخت‌ها به‌ویژه در حوزه حمل‌ونقل تاکید شد.

هفتمین نشست تخصصی سومین روز از برپایی این نمایشگاه با موضوع فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و جمهوری ارمنستان‌ با مدیریت هرویک یاری‌جانیان، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ارمنستان، برگزار شد.

در این نشست گریگور‌ هاکوپیان سفیر ارمنستان در ایران، سیدغلامرضا موسوی مدیرعامل ملت بانک ارمنستان و اکبر گداری مدیرکل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت در خصوص کریدورهای ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به ایراد سخنرانی پرداختند.

در این پنل تخصصی به توسعه همکاری‌ها و تقویت تبادلات اقتصادی و تمایل شرکت‌‌های ارمنی و ایرانی برای همکاری و سرمایه‌گذاری در ایران برای تامین نیازهای مشترک و ایجاد زیرساخت‌ها در حوزه حمل‌ونقل پرداخته شد.

ارمنستان، دروازه ورود ایران به اوراسیا

سفیر ارمنستان در ایران در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه کشورش‌ به عنوان عضوی از اتحادیه اوراسیا از اهمیت ویژه‌ای نزد ایران برخوردار است، افزود: ارمنستان تنها عضو اتحادیه اوراسیا محسوب می‌شود که با ایران مرز خاکی دارد و از این نظر ظرفیت‌های بالقوه‌ای برای توسعه روابط میان دو کشور وجود دارد.

، گریگور هاکوپیان افزود: حجم تجارت ایران و ارمنستان طی سال‌های اخیر تغییرات قابل توجهی داشته است. در سال 2024 تراز تجاری به نفع ایران مثبت بوده و صادرات ایران به ارمنستان بیشتر از وارداتش از این کشور بوده است.

او ادامه داد: چدن، آهن و فولاد در صدر اقلام صادراتی ایران به ارمنستان قرار دارد. این محصولات برای صنایع مختلف ارمنستان به‌ویژه در ساخت‌وساز و تولیدات صنعتی اهمیت بالایی دارند. دومین گروه کالایی مهم صادراتی ایران، سوخت‌های معدنی، روغن‌های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنهاست. در جایگاه بعدی، مواد پلاستیکی و اشیاء ساخته شده از این مواد قرار دارد. این اقلام نشان‌دهنده نیاز ارمنستان به محصولات پلاستیکی برای مصارف مختلف صنعتی و خانگی است. علاوه بر این، شیر و محصولات لبنی، تخم پرندگان، عسل طبیعی و محصولات خوراکی نیز از ایران به ارمنستان می‌شود که نشان می‌دهد تقاضای بالایی برای محصولات غذایی و کشاورزی ایران در کشور ما وجود دارد.

سفیر ارمنستان افزود: در بخش واردات از ارمنستان، دیگ‌های بخار آب گرم، ماشین‌آلات و وسایل مکانیکی در صدر قرار دارد. ادوات و دستگاه‌های اپتیک، عکاسی و غیره از دیگر اقلام مهم وارداتی ایران از ارمنستان است که در حوزه‌های پزشکی و صنعتی کاربرد فراوانی دارند. سنگ فلز، جوش و خاکستر نیز از دیگر اقلام مهم وارداتی ایران از ارمنستان بوده که در صنایع متالورژی و ساختمانی استفاده می‌شود.‌

گریگور هاکوپیان خاطرنشان کرد: حجم صادرات ایران به ارمنستان در سال 2024 بالغ بر737 میلیون دلار بوده‌ که در مقایسه با سال قبل افزایش قابل توجهی داشته است. میزان صادرات ارمنستان به ایران نیز 103 میلیون دلار است که 14 درصد افزایش داشته ‌‌است.

در خدمت تسهیل روابط تجاری بین ایران و ارمنستان

سیدغلامرضا موسوی، مدیرعامل ملت بانک ارمنستان، نیز در این نشست تاکید کرد که این بانک رسالت خود را در توسعه صادرات کشور می‌داند و دنبال توسعه صادرات کالاهای ایرانی به دیگر کشورهاست.

موسوی اظهار کرد: ملت بانک ارمنستان یک بانک مستقل ثبت شده در جمهوری ارمنستان است. این بانک از سال 1995 فعالیت خود را با سرمایه 500 میلیون درام شروع کرده است. با توجه به الزامات بانک مرکزی و تمایل بانک ملت جمهوری اسلامی ایران به حضور در ارمنستان ضمانت‌نامه‌های مختلف در ارمنستان صادر می‌شود.

وی افزود: یکی از راهکارهای توسعه صادرات اعطای خطوط اعتباری به بانک‌های خارجی چه به صورت فاینانس و چه به صورت‌های دیگر است. به این معنی که صادر‌کننده ایرانی پول کالایی را که صادر می‌کند را به صورت نقد از بانک توسعه صادرات دریافت خواهد کرد و این بانک در دوره زمانی مشخص از طرف ارمنی پول کالا را دریافت می‌کند. این کار خریداران ارمنی را توانمند می‌کند که محصولات ایرانی را به صورت اعتباری خرید کنند.

موسوی یادآور شد:‌ یکی‌دیگر از رسالت‌های بانک توسعه صادرات توسعه روابط اقتصادی با همسایگان است. در حال حاضر به واسطه بانک ملت ارمنستان با روسیه روابطی برقرار کرده تبادلات مالی داریم و خدمات روبل و ریال در تجارت ایران و روسیه به واسطه این بانک برقرار است.

مدیرعامل ملت بانک ارمنستان ادامه داد: در بخش خدمات نیز ملت‌بانک ارمنستان در پی فعال‌کردن ال‌سی، انجام حواله‌های ارزی‌، ضمانت‌نامه‌های ارزی و فعال کردن کارت‌های اعتباری ارزی مثل مسترکارت در کشورهای خارجی است.

وی افزود: این بانک همواره در خدمت تسهیل در روابط تجاری بین ایران و ارمنستان بوده و به عنوان یک بانک ثبت شده در جمهوری ارمنستان فعالیت بانکداری خود را انجام می‌دهد.

رقابتی موفقیت‌آمیز

اکبر گداری، مدیرکل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت نیز گفت: صادرات ایران به ارمنستان در سال گذشته ۷۴۰ میلیون دلار بوده است که بیشتر در حوزه غذایی، محصولات ساختمانی و پتروشیمی است ضمن اینکه کالاهای تولیدی در ایران قابلیت صادرات به ارمنستان با کاهش تعرفه‌هاست.

بر اساس گفته گداری، از سال ۱۳۹۸ موافقت‌نامه موقت تجارت آزاد با اوراسیا برای ۵۰۰ قلم کالا کلید خورد که بعد از پنج سال موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران با کشورهای عضو اوراسیا به تصویب رسید که بر این اساس تعرفه ۸۷ درصد کالاها صفر‌ می‌شود.

در  نشست‌ تخصصی نمایشگاه تجارت با اوراسیا با عنوان فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و بلاروس مطرح شد

کشاورزی، نقطه عطف توسعه روابط ایران و بلاروس

در نشست تخصصی فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و بلاروس که در سومین نمایشگاه تجارت با اوراسیا و در پاویون اتاق بازرگانی تهران برپا شده بود، از فرصت‌ها و توانمندی‌های بالای بلاروس در حوزه کشاورزی سخن گفته شد که برای سرمایه‌گذاری و فعالیت مشترک و صادرات محصولات آن به دیگر کشورها کاملاً مناسب و آماده است.

هشتمین نشست تخصصی روز دوم با موضوع فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و بلاروس با مدیریت اکبر گداری، مدیرکل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت در سومین روز از نمایشگاه تجارت با اوراسیا برگزار شد.

 

دست برتر بلاروس در کشاورزی

در این نشست ابتدا دمیتری کالتسوف، سفیر بلاروس در ایران، به توسعه و تقویت همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا پرداخت. وی گفت: تصویب موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا در مجلس و کاربست آن، موجب افزایش حجم تجارت بین ایران و بلاروس خواهد شد.

کالتسوف معتقد است که با این موافقت‌نامه حجم تبادلات کالایی بین ایران و کشورهای عضو اوراسیا و به خصوص بین ایران و بلاروس افزایش خواهد یافت.

سفیر بلاروس در ایران گفت: حدود ۴۰ درصد زمین‌های بلاروس قابلیت کشاورزی دارد و بیش از ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور مربوط به همین بخش است.

وی با بیان اینکه بلاروس اقتصاد پویا و رویکرد باز در تعاملات اقتصادی با دنیا دارد، یادآور شد: ۵۰ درصد صادرات این کشور مربوط به بخش خدمات است.

کالتسوف با بیان اینکه بلاروس در تولید ماشین‌آلات معدنی و کشاورزی پیشرو است، تصریح کرد: ماشین‌آلات معدنی، نساجی، شیشه، مواد کامپوزیت و سیمان از این کشور صادر و انواع سوخت از جمله نفت و گاز و اجزای برخی ماشین‌آلات نیز وارد می‌شود.

ارائه مشاوره‌های گمرکی، تعرفه‌ای و بیمه‌ای در حوزه تجارت

علیرضا جعفری، مجری سومین نمایشگاه تجارت ایران با اوراسیا و رئیس دفتر تجاری ایران در بلاروس نیز در این نشست تخصصی حضور یافت و سخنرانی کرد.

وی با اشاره به اینکه دفتر تجاری ایران در بلاروس ایجاد شده است، گفت: در این دفتر به تجار و بازرگانان ضمن ارائه شناخت نسب به بازارهای هدف صادراتی و وارداتی، خدماتی از جمله مشاوره‌های گمرکی، تعرفه‌ای و بیمه‌ای در حوزه تجارت ارایه می‌کنیم.

علیرضا جعفری افزود: یک بانک موفق در بلاروس داریم که مشکلات بانکی و پولی تجار و فعالان اقتصادی را حل‌وفصل می‌کند.

وی یکی از مشکلات تجار ایرانی با بلاروس را حمل‌ونقل و لجستیک عنوان کرد و گفت: امیدواریم پرواز مستقیم بین دو کشور هر چه زودتر راه بیفتد. ما برای پذیرایی از نمایندگان تجاری شرکت‌های بلاروسی در ایران و امضای قرارداد برای ارایه خدمات کاملاً آماده هست

نشست‌ تخصصی نمایشگاه تجارت با اوراسیا  با عنوان  فرصت ها و محدودیت های توسعه تجارت ایران و جمهوری قزاقزستان

چشم‌انداز روشن روابط تجاری ایران و قزاقستان

 

در نشست تخصصی فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و قزاقستان که در سومین نمایشگاه تجارت با اوراسیا و در پاویون اتاق بازرگانی تهران برپا شده بود، از چشم‌انداز روشن توسعه روابط تجاری ایران با قزاقستان سخن گفته شد. قراقستان به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد آسیای میانه توانمندی و ظرفیت بالایی به‌ویژه در حوزه معادن و کانی‌ها دارد.

در چهارمین روز از برگزاری سومین نمایشگاه بین‌المللی تجارت با اوراسیا برپایی نشست‌‌های تخصصی به همت اتاق بازگانی تهران در غرفه این اتاق کلید خورد تا متخصصان و کارشناسان  برگزار شد.

نهمین نشست تخصصی روز چهارم و پایانی نمایشگاه تجارت با اوراسیا با موضوع فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و قزاقستان با مدیریت امیر عابدی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان، برگزار شد.

اهمیت توسعه کریدورهای منطقه ای در قزاقستان

محمد ابوطالبی، عضو هیات مدیره انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران، در ابتدای این نشست به ضرورت توسعه مسیرهای ارتباطی اشاره کرد و گفت: قزاقستان در نظر دارد ۱۱هزار کیلومتر خط‌آهن موجود را مدرن کرده و بیش از ۵۰۰۰ کیلومتر خط ریلی جدید بسازد.

وی افزود: توسعه کریدور ترانس خزر منعکس‌کننده واکنشی به تغییرات ژئوپلیتیکی است که هدف آن ایجاد یک شبکه حمل‌ونقل قوی مستقل از درگیری‌های ژئوپلیتیک است.

عضو هیات مدیره انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران تصریح کرد: بسیاری از برنامه‌های اقتصادی قزاقستان برای هم‌سویی با برنامه‌های اتحادیه اوراسیا ترسیم شده است، از جمله برنامه دو برابر کردن تولید ناخالص داخلی این کشور به ۴۵۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۹ که کریدور میانی نقش مهمی در این چشم‌انداز ایفا می‌کند. ، محمد ابوطالبی با اشاره به کریدورهای جاده‌ای و ریلی لجستیک قزاقستان عنوان کرد: در حالی که کریدور و مسیر حمل‌ونقل خزر شامل شبکه‌های جاده‌ای و ریلی گسترده است، گلوگاه‌هایی وجود دارد که برای کاهش تأخیر نیاز به ارتقا، مسیر دوم و برق‌رسانی دارد.

وی در ادامه درباره تقویت تبادل دانش، انتقال تکنولوژی در به‌کارگیری تجهیزات و زیرساخت‌ها سخن گفت و سرمایه‌گذاری در حوزه خدمات فنی و مهندسی را حائز اهمیت دانست.

عضو هیات مدیره انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران با تأکید بر رفع موانع بانکی و مالی در جهت گسترش تعاملات دیپلماسی اقتصادی، به خدمات فنی بین ایران و قزاقستان به عنوان یکی از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا پرداخت.

توسعه روابط با کشورهای همسایه و مدیریت در ثبات جامعه

در ادامه این نشست محمد امیرزاده، نایب‌رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران به رشد تولید بالای قزاقستان در عرصه‌های مختلف پرداخت. وی یادآور شد: رشد تولید ناخالص داخلی قزاقستان از ژانویه تا سپتامبر 2024 به 4 درصد رسیده‌است که این رقم نسبت به 3.3 درصد نیمه اول سال، بهبود چشمگیری داشته‌است.

او با اشاره به توسعه روابط با کشورهای همسایه و مدیریت در ثبات جامعه گفت: با توجه به اشتراکات فرهنگی و تمدنی دو کشور باید بر ضرورت ارتقاء سطح همکاری اقتصادی و تجاری دو کشور و فعال‌تر شدن کمیسیون‌های مشترک تاکید شود.

امیرزاده تصریح کرد: اقتصاد قزاقستان، تا حد زیادی به بخش کشاورزی متکی است اما به دلیل وجود انواع عناصر و کانی‌ها، از این کشور به جدول مندلیوف یاد می‌شود.

وی یادآور شد: قزاقستان صاحب دومین منابع بزرگ اورانیوم، کروم، روی و سرب و سومین در منگنز، چهارمین در مس و در مورد زغال‌سنگ، آهن و طلا نیز در بین ۱۰ کشور اول دنیا قرار می‌گیرد.

 نایب‌رئیس انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران گفت: این کشور ۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد و وسعتش دو برابر ایران است و از شمال با روسیه و از شرق با قرقیزستان و از جنوب با ازبکستان و ترکمنستان مرز مشترکی دارد. این ویژگی به ما امکان تبادلات موثر را می‌دهد.

تقویت و گسترش اقتصادی و تجاری

در بخش دیگر این پنل، بیک مراد خایدار، رایزن اقتصادی سفارت قزاقستان در ایران، از علاقه این کشور توسعه تبادلات تجاری خبر داد و گفت: سیاست کشور ما تقویت رابطه با ایران است در همین راستا تقویت و گسترش اقتصادی و تجاری از اهمیت بالایی است.

به گفته وی، ۳۴۰ میلیون دلار تجارت سال گذشته ایران و قزاقستان بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل آن، ۱۲ درصد رشد داشته است. او افزود: بیش از 600 شرکت ایرانی در قزاقستان حضور دارند که 400 شرکت فعال و موثر هستند.

بیک مراد خایدار لغو روادید ۱۴ روزه را گام مهمی برای حضور گردشگران و تجار در این منطقه دانست. وی در پایان از تجار و بازرگانان ایرانی برای حضور در این کشور و سرمایه گذاری‌های مشترک دعوت کرد.

اهمیت مسیر حمل‌ونقل قزاقستان

هادی کریمی، عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان، نیز قزاقستان را یک همسایه خوب در دریای خزر توصیف کرد و گفت: این کشور به لحاظ حمل‌ونقل موقعیت مناسبی برای مراودات تجاری دارد و همسایگی‌اش با چین و روسیه طرفین را به ارتباط تجاری تشویق می‌کند.

وی افزود: هم‌اکنون مباحث لجستیکی در ارتباط با این کشور اهمیت دارد و راه‌های جدیدی برای دستیابی به بازارهای جهانی دارد که موجب تنوع اقتصادی، رشد تولید ناخالص داخلی و ایجاد فرصت‌های تجاری می‌شود.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان گفت: قزاقستان اخیراً برای اولین بار مسیرهای جاده‌ای و زمینی چین به اروپا را به یکدیگر متصل و امکان ترانزیت را فراهم کرده است.

کریمی یادآور شد: همچنین قزاقستان در مسیر روسیه به خلیج فارس نقش مهمی ایفا می‌کند و همکاری‌های لجستیکی با ایران دارد که بخشی از کالاها را از شمال غرب وارد ایران می‌کند و صادراتش را هم از این مسیر ادامه می‌دهد.

وی به ایجاد مناطق آزاد در قزاقستان اشاره کرد و گفت: موقعیت مناسب جغرافیایی بنادر آزاد در این منطقه باعث کاهش هزینه و زمان حمل‌ونقل شده است و فرصت مناسبی را در اختیار تجار ایرانی قرار داده‌است.

عضو هیئت مدیره اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان خاطرنشان کرد: اولویت کلیدی برای هر دو کشور نوسازی و توسعه زیرساخت‌های بندری، به ویژه بندر کوریک در قزاقستان و بندر عباس در ایران است. این پروژه‌ها از نظر استراتژیک برای افزایش رقابت مسیرهای حمل‌ونقل مهم هستند.

کریمی افزود: قزاقستان به طور فعال اجرای پروژه‌های زیربنایی را تسریع و برآورد می‌کند. توسعه این بنادر نه فقط موقعیت کشورها را در بازار جهانی حمل‌ونقل تقویت می‌کند، بلکه باعث ایجاد مشاغل جدید می‌شود و به توسعه اقتصادی پایدار کمک می‌کند.

حسن ولی‌بیگی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و قزاقستان، نیز در این نشست گفت: قزاقستان نهمین کشور بزرگ جهان با وسعت ۲.۷ میلیون کیلومتر مربع است.

وی افزود: امروزه قزاقستان با تولید ناخالص داخلی ۱۶۰ میلیارد دلاری بزرگ‌ترین اقتصاد آسیای مرکزی محسوب می‌شود. در واقع قزاقستان تولید ناخالص داخلی بالاتری نسبت به سایر کشورهای آسیای مرکزی دارد.

دبیرکل اتاق مشترک ایران و قزاقستان به روابط تجاری ایران و قزاقستان اشاره کرد و گفت: مجموع مبادلات تجاری ایران با قزاقستان در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۳۰۲ میلیون دلار بوده که حدود ۲۱۹ میلیون دلار سهم صادرات ایران و ۸۳.۴ میلیون دلار سهم واردات است.

 

ولی‌بیگی یادآور شد: سطح تجارت فعلی بین کشورهای ما با ظرفیت آنها مطابقت ندارد و دو کشور حجم تجارت سالانه ۳ میلیارد دلاری را هدف‌گذاری کرده‌اند.

وی یکی از راه‌های امیدوارکننده همکاری قزاقستان و ایران، مشارکت آنها در کریدور حمل‌ونقل شمال-جنوب دانست و افزود: در میان چشم‌انداز ژئوپلیتیک کنونی روسیه، قزاقستان و ایران در حال بررسی فرصت‌هایی برای استفاده از این کریدور برای ترانزیت کالا هستند. این کریدور سه مسیر اصلی، از طریق دریا، از طریق آذربایجان و از طریق قزاقستان را ارائه می‌دهد.

دبیرکل اتاق مشترک ایران و قزاقستان یادآور شد: هر یک از این مسیرها فرصت‌های منحصر به فردی را برای کشورهای شرکت‌کننده فراهم می‌کند. به عنوان مثال مسیر قزاقستان می‌تواند از نظر زمان و هزینه به سودمندترین مسیر تبدیل شود.

ولی‌بیگی تصریح کرد: علاوه بر این، استفاده از هر سه مسیر زنجیره‌های لجستیک را متنوع می‌کند و انعطاف‌پذیری آنها را در برابر چالش‌های اقتصاد جهانی افزایش می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: از مزایای پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌توان به ایجاد پل ارتباطی بازار با بیش از ۱۸۰ میلیون نفر و بازاری بالقوه برای تقویت صادرات اشاره کرد.

 

"فیلم نشست‌ تخصصی  فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و ارمنستان"

 

 نشست‌ تخصصی نمایشگاه تجارت با اوراسیا  با عنوان فرصت ها ومحدودیت های توسعه تجارت ایران و جمهوری قرقیزستان

راهکارهای توسعه تعاملات میان ایران و قرقیزستان

 

در نشست تخصصی فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و قرقیزستان که در سومین نمایشگاه تجارت با اوراسیا و در پاویون اتاق بازرگانی تهران برپا شده بود، باز هم بر توسعه راه‌های حمل‌ونقل و لجستیک تاکید و عنوان شد که قرقیزستان پروژه‌های زیادی برای توسعه دارد که ایران می‌تواند در ساخت آنها مشارکت فعالانه داشته باشد.

دهمین نشست تخصصی روز دوم با موضوع فرصت‌ها و محدودیت‌های توسعه تجارت ایران و قزقیزستان با مدیریت کاظم شیردل، رئیس کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان، برگزار شد.

اوراسیا فرصت تجاری ممتاز

در ابتدای این نشست سیداحسان قاضی‌زاده هاشمی، نماینده مجلس شورای اسلامی، با اشاره به تاثیر توافق‌نامه تجارت آزاد اوراسیا بر مبادلات تجاری ایران گفت: هدف اصلی از امضای توافق‌نامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری و تقویت تجارت بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا از طریق کاهش عوارض واردات و ایجاد فضای تجاری شفاف بوده است.

وی با اشاره به سه شاخص اصلی در روابط ایران با اتحادیه اوراسیا گفت: این توافق امتیازات گمرکی ویژه‌ای را از اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو اتحادیه در اختیار ایران قرار می‌دهد. دومین ویژگی موضوع حمل‌ونقل است که پل ارتباطی بازار با بیش از ۱۸۰ میلیون نفر و بازاری بالقوه برای تقویت صادرات اشاره کردرا فراهم کرده است.

نماینده مجلس تصریح کرد: برای دستیابی به حداکثر کارایی در حمل‌ونقل کالا، ایران باید بر رفع تنگناها در زیرساخت‌های حمل‌ونقل تمرکز کند.

قاضی‌زاده هاشمی با اشاره به کریدور شمال-جنوب یادآور شد: ایران شریک اصلی در مرزهای جنوبی اوراسیا و یکی از کشورهای کلیدی در کریدور شمال-جنوب و یکی از مسیرهای مهم ترانزیتی در آسیای میانه است.

وی به اهمیت تکمیل کریدور چابهار-سرخس برای اتصال به آسیای میانه اشاره کرد و گفت: حدود 6 درصد ترانزیت ریلی از سرخس انجام می‌شود که بالغ بر 4 میلیون و 300 تن کالا در این مرز مبادله می‌شود.

این نماینده سومین بخش این تبادلات را موضوعات پولی و ارزی دانست و از توجه به این موضوع از سوی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی سخن گفت. قاضی‌زاده هاشمی با تاکید بر اینکه فرصت‌های تجاری را باید بشناسیم گفت: باید از ظرفیت بازار تجاری ایران و قرقیزستان استفاده کرد.

وی ادامه داد: تا زمانی که موضوع نرخ در تبادلات تجاری حل نشود حجم تبادلات به سمت واردات خواهد رفت از این رو در سیاست ارزی مطالبه ما از بانک مرکزی رسیدگی به مسایل تجار است تا سرمایه از کشور ما خارج نشود.

این نماینده تاکید کرد: حجم تجاری باید با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، اتاق بازرگانی و رفع موانع مشکلات تجار ارتقا یابد.

حضور گسترده در پروژه‌های اجرایی قرقیزستان

 در بخش دیگر این پنل، کاظم شیردل، رئیس کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان بر موضوع نقل و انتقالات مالی، اتصال سیستم بانکی به شبکه‌های جهانی، رفع تعهد ارزی و تک‌نرخی کردن دلار، کاهش  هزینه صادرات تاکید کرد.

وی گفت: یکی از اقدامات مهم بخش خصوصی برای موفقیت در تجارت آزاد با کشورهای اوراسیا، ایجاد کنسرسیوم‌های صادراتی متشکل از چند شرکت کوچک و متوسط است.

به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، کاظم شیردل اظهار کرد: ایران به‌عنوان پل ارتباطی شرق و غرب و شمال و جنوب با دو گذرگاه آبی از طریق خلیج‌فارس درجنوب و دریای خزر در شمال از جایگاه منحصربه‌فردی در جهان برخوردار است

رئیس کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان ادامه داد: با بهره‌گیری از توان متخصصان بومی آمادگی خود را برای حضور گسترده در پروژه‌های اجرایی قرقیزستان در زمینه‌های ایجاد زیرساخت‌های صنعتی، ارائه خدمات فنی و مهندسی، توسعه همکاری‌های کشاورزی، احداث نیروگاه، جاده و مسکن، فناوری اطلاعات، تجهیزات پزشکی و دارو، سیمان و صادرات هر نوع کالای مجاز اعلام می‌کنیم.

امیدوار به افزایش همکاری تجاری

در ادامه رزا مامبتوا نماینده اتاق بازرگانی قرقیزستان گفت: روابط تجاری میان ایران و قرقیزستان سابقه طولانی دارد. علاقه‌مندی برای توسعه روابط بین این دو منطقه به سبب ظرفیت‌های بالای دو کشور شده و عضویت آنها در اتحادیه اوراسیا به این همکاری اضافه کرده‌است.

نماینده اتاق بازرگانی قرقیزستان با اشاره به صادرات این کشور به ایران گفت: محصولات کشاورزی، لوبیا، پنبه، گردو و مواد شیمیایی غیرآلی از جمله محصولات صادراتی ما به ایران است و ما نیز از ایران محصولات غذایی، سبزیجات، شوینده، پلاستیک، پوشاک، کاشی وارد می‌کنیم.

مامبتوا بر ایجاد شرکت‌های مشترک تاکید کرد و گفت: برای اجرای پروژه‌های بزرگ لازم است شرکت‌های مشترکی میان دو کشور ایجاد کند.

وی یادآور شد: ایران در نوسازی زیرساخت‌های قرقیزستان می‌تواند نقش موثری را ایفا کند و شرکت‌هایی می‌توانند در طرح‌های زیرساختی و پروزه‌های مسکونی سهیم باشند.

تلاش برای رفع شکاف جغرافیایی

سیدمحمد دانش علاقه‌بند، عضو کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان، نیز در این نشست گفت: قرقیزستان با 200 هزار کیلومتر مربع مساحت، حدود ۷ میلیون نفر جمعیت دارد و پایتخت آن شهر بیشکک است.

وی افزود: عرصه‌های متعددی برای همکاری‌های اقتصادی میان ایران و قرقیزستان در حوزه‌های حمل‌ونقل و لجستیک، بهداشت، گردشگری سلامت، شرکت‌های دانش‌بنیان، کشاورزی و تولید مواد غذایی و مصالح ساختمانی و مواد پتروشیمی و… وجود دارد.

عضو کمیته مشترک بازرگانی ایران و قرقیزستان تصریح کرد: منطقه اوراسیا از اهمیت بسیار زیادی برای کشورمان برخوردار است. این منطقه در سال‌های اخیر تحولات زیادی را از نظر اقتصادی پشت‌سر گذاشته که مهم‌ترین آنها منطقه‌گرایی اقتصادی است.

دانش علاقه‌بند یادآور شد: به دلیل عدم عضویت ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در اتحادیه اوراسیا، ایران ارتباط زمینی مستقیم با اتحادیه ندارد و ارمنستان، اگرچه همسایه ایران و عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است، با روسیه مرز مشترک ندارد.

وی افزود: در چنین شرایطی، احداث شبکه راه‌آهن برای رفع این شکاف جغرافیایی بسیار مهم است، به ویژه اینکه حجم کالاهای حمل شده از طریق ریلی به مراتب بیشتر از مسیر زمینی و کامیونی است.

وی در ادامه توضیح داد: قرقیزستان با خرید ۴۹ هزار و ۴۰۰ تن کالای ایرانی به ارزش نزدیک به 100 میلیون دلار، رشد ۵.۲ درصدی در وزن و ۴۵.۷ درصدی در ارزش را تجربه کرده ست که باید این میزان به بالای 100 میلیون دلار افزایش یابد.

 

"فیلم نشست‌ تخصصی  فرصت ها ومحدودیت های توسعه تجارت ایران و جمهوری قرقیزستان"