توسعه تجارت با اوراسیا ظرفیت این را دارد که تبدیل به یک نقطع عطف مهم اقتصادی در تجارت ایران شود چرا که با توجه به ظرفیت این بازار مقامات اقتصادی میتوانند روی گسترش تجارت کشور به خارج از مرزهای ایران و به تبع ان افزایش حجم تجارت خارجی حساب ویژهای باز کنند و در همین راستا به افزایش حجم اقتصاد کشور در بازه زمانی چند ساله فکر کنند.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل ازپنج کشور روسیه، قزاقستان، ارمنستان، قرقیزستان و بلاروس از سال 2015 تشکیل شده است. ایران بلافاصله پس از تشکیل این اتحادیه مذاکرات با اتحادیه و اعضای آن را برای عقد موافقت نامه تجاری آغاز کرد. این مذاکرات در 27 اردیبهشت سال1397 منتهی به امضای موافقت نامه موقت تشکیل منطقه تجارت آزاد بین جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد. این موافقت نامه پس از طی مراحل تصویب داخلی در ایران و کشورهای عضو اتحادیه مذکور، از 5 آبان سال 1398 به مورد اجرا گذاشته شده است.
طبق آمارها سال 1401 حدود ۳.۳ میلیارد دلار حجم کل مبادلات ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بود که در این میان سهم صادرات ۱.۵ میلیارد دلار و سهم واردات ۱.۷ میلیارد دلار بوده است. طبق آماری که رئیس کل گمرک اعلام کرده در سال گذشته ۱.۸ میلیون تن حجم مبادلات ترانزیتی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بود که یک میلیون تن از مبدا اتحادیه و ۷۰۰ هزار تن از ایران تبادل صورت گرفته است.
هدفگذاری روی تجارت 10 میلیارد دلاری طی دو سال در حالیست که آذرماه سال گذشته ، حجم مبادلات تجاری ایران و اوراسیا در سال 1400 حدود 5 میلیارد دلار بوده است. اعلام این رقم در حالیست که نسبت به سال 1401 اختلاف 1 میلیارد و 700 میلیون دلاری دارد. از طرف دیگر ، طبق پیشبینی این است که با اجرای موافقتنامه تجارت آزاد ظرف دو تا سه سال حجم تجارت ایران با اوراسیا به 30 الی 35 میلیارد دلار!!! میرسد.
طبق قرارداد تجارت ترجیحی ایران و اوراسیا حدود 500 ردیف کالا برای صادرات اوراسیا به ایران و 380 ردیف کالا برای صادرات ایران به اوراسیا در نظر گرفته شد، بر این اساس تعرفه این ردیفهای کالایی کاهش یافت و یا صفر شد. ر