روسیه یکی از وسیعترین و پرجمعیت ترین کشورهای جهان و عضو اتحادیه اوراسیا است. روسیه به دلیل قرارگیری در قسمت شمالی کره زمین، یکی از سردترین کشورهای جهان است. به همین دلیل کشت محصولات زراعی و فعالیتهای کشاورزی با مشکل مواجه است. در نتیجه تجارت و صادرات به روسیه مخصوصا صادرات محصولات کشاورزی، میوه و خشکبار، همواره مورد توجه صادرکنندگان ایرانی قرار گرفته است.
به دلیل قرار گیری روسیه در حاشیه دریای خزر و نزدیکی به ایران، از ظرفیت مناسب و بالایی جهت صادرات کالا، خصوصاً صادرات خرما، محصولات کشاورزی و پسته برخوردار است.
صادرات به روسیه با روش های مختلفی از قبیل حمل و نقل هوایی، حمل و نقل زمینی، حمل و نقل ریلی و حمل و نقل دریایی صورت می گیرد. معمول ترین و به صرفه ترین روش ارسال، حمل زمینی با استفاده از کامیون ها و یا ارسال از طریق دریای خزر با استفاده از کشتی است.
توجه داشته باشید که پیش از هرگونه اقدام جهت صادرات به روسیه، ابتدا هزینه کالا به علاوه تمامی هزینه های جانبی اعم از حقوق ورودی به روسیه، هزینه حمل و نقل، هزینه بیمه بار و … را محاسبه کرده، سپس هزینه کل را با قیمت محصول در روسیه مقایسه کنید و بررسی کنید که آیا صادرات محصول به روسیه برای شما به صرفه و سود آور است یا خیر؟ برخی از بازرگانی ها تنها هزینه ارسال محموله تا گمرک مقصد را به شما اعلام می کنند و هزینه های گمرکی را بر عهده شما می گذارند که پس از بررسی و محاسبه هزینه های کلی، صادرکنندگان متوجه خواهند شد که صادرات کالا نه تنها سودی را عاید آنها نکرده، بلکه اتلاف وقت و هزینه را به جای گذاشته است. از طرفی هم بستگی به خریدار و نوع قرار داد دارد در برخی مواقع خریدار ساکن روسیه است و از شما می خواهد محموله را در یکی از گمرکات روسیه تحویل دهید. در این صورت هزینه های گمرکی مربوط به واردات کالای مربوطه در روسیه بر عهده خریدار است. اما در صورتی که در قرار داد طی شود که محموله درب منزل یا فروشگاه تحویل داده شود باید پیش از صادرات ، هزینه های گمرکی مربوط به واردات کالا در روسیه را محاسبه و به هزینه های کلی اضافه کنید
گمرک فدرال روسیه، از هفت گمرک اصلی و متمرکز در شهرهای مختلف این کشور تشکیل شده است. گمرکهای مناطق مسکو، روستف، سنپترزبورگ، یکاترینبورگ، نیژنی، نووگراد، ولادیوستک و نووسیبرسک از جمله گمرکهای مهم این کشور هستند.
گمرک آستاراخان، زیرنظر گمرک روستف بوده و از مهمترین گمرکهای موجود بین ایران و روسیه است. صادرات به روسیه غالبا توسط این گمرک انجام خواهد شد. از جمله مهمترین قوانین واردات به روسیه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از آنجایی که روسیه عضو سازمان تجارت جهانی (WTO) است، قوانین موجود برای تجارت با کشورهای جهان را پذیرا است. برای صادرات به روسیه موانع ویژه و مهمی وجود ندارد. مالیات کالاهای صادراتی غالبا تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و درصد کمی از ارزش کالا را به خود اختصاص دادهاند.
صادرات به روسیه نیازمند اخذ مجوزها و مدارکی است که مهمترین آن عبارتند از:
صادرات به روسیه مراحلی دارد که جهت سودآوری بیشتر باید با آن ها آشنایی کامل داشته باشید. صادرات کالا به روسیه به دو مرحله تقسیم می شود مراحلی که در ایران جهت صادرات کالا انجام می شود، مراحلی که در روسیه جهت ترخیص کالا و واردات آن انجام می شود. در ادامه به مهمترین مراحل صادرات از ایران به روسیه اشاره خواهیم کرد:
مراحلی که در روسیه جهت واردات کالا صورت می گیرد عبارتند از: